Nina Táborská Rôzne

"Nedá sa tu dýchať". Kedysi slávne námestie, dnes verejná toaleta. Čo bude s Kamenným námestím?

Zdá sa, že v Bratislave vznikla ďalšia kauza, pripomínajúca nekonečný príbeh Hlavnej stanice. O revitalizácii Kamenného námestia sa hovorí už dlho. Developérska skupina Lordship Real Estate však podľa starostu Starého Mesta stále nepredložila jasný koncept a situácia na námestí začína byť neúnosná.

Ilustračný obrázok k článku "Nedá sa tu dýchať". Kedysi slávne námestie, dnes verejná toaleta. Čo bude s Kamenným námestím?
Zdroj: Dnes24.sk

„Nedá sa tu dýchať, ako to tu smrdí. Kedysi slávne námestie a dnes.. verejné toalety,“ povedal pre Bratislava24.sk jeden z vlastníkov tamojších prevádzok.

Problém na Kamennom námestí súvisí podľa slov starostu Števčíka s tým, že sa stále nevie, čo presne sa s miestom stane (námestie patrí do správy magistrátu nie Starého mesta, pozn.red.). „Stále sa len diskutuje a hľadá, no stále neexistuje presný koncept projektu. Čakanie na investora mi začína pripomínať čakanie na Godota,“ vyjadril sa Radoslav Števčík.

Investorom je v tomto prípade developérska skupina Lordship Real Estate. Podľa hovorkyne mesta Ivany Skokanovej bola v minulosti pripravovaná medzinárodná urbanisticko-architektonická súťaž na riešenie Kamenného námestia. Zatiaľ však nie je jasná žiadna konkrétna predstava ani využitie územia na Kamennom námestí.

Tento priestor by si podľa starostu Starého Mesta zaslúžil radikálne riešenie. „Podobne ako pri rekultivácii priestoru na Hlavnej stanici, čo v súčasnosti prebieha. Toto rozhodnutie primátora považujem za veľmi správne a rovnako by sa podľa mňa malo zasiahnuť aj v prípade Kamenného námestia. Lebo čakať aj tu na investora nie je vôbec zmysluplné,“ vysvetlil Števčík.

„Čo sa týka čistoty a poriadku na tomto území, je to priestor, ktorý sa musí opraviť a skultivovať, vzhľadom na to, že je v centre mesta. V tomto smere pripravujeme kroky, o ktorých budeme informovať,“ vysvetlila Skokanová.

Problémom tiež je, že priestor vlastní viacero vlastníkov a väčšina z nich sú súkromníci. Čo podľa Radoslava Števčíka veľa ľudí ani nevie. „Možno by sme sa mohli inšpirovať Vrakuňou, kde pán starosta Kuruc začal oddeľovať verejné priestory tabuľkami – komu, ktorý priestor patrí. Tak sme to začali robiť teraz pri smetných košoch,“ dodal starosta.

Riešenie?

Riešením by mohli byť verejné toalety. „Mojou ambíciou je, aby verejných toaliet v Starom Meste pribudlo a tiež, aby boli zadarmo. Je to predsa služba verejnosti a za tú by sa nemalo platiť. Tak ako sa neplatí za to, že svietia lampy na ulici. V súčasnosti už prebehli rokovania ohľadom verejných toaliet a ešte v tomto roku chceme v historickom jadre aj v širšom centre vytipovať lokality, kde by sme vedeli verejné toalety umiestniť,“ uviedol starosta.

Podobný problém bol podľa slov staromestského starostu aj pri Kostole nanebovzatia Panny Márie (Notre Dame), kde vykonávali neprispôsobiví občania malú aj veľkú potrebu v kríkoch priamo v okolí kostola. Mestská časť v spolupráci s rádovými sestrami, ktorým pozemok patrí, priestor vyčistili, kríky odstránili a momentálne tu plánujú vybudovať detské ihrisko. „To by malo nielen odstrániť problém, ale aj vrátiť do tejto časti život,“ ukončil starosta.

Prečítajte si tiež: Komentár: Ľudia bez domova nie sú holuby. Tým, že nebudú môcť spať na lavičke, ich v meste neubudne

Špina na Kamennom námestí
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM