KAW Rôzne Správy

Veľká poľovačka priniesla poriadne úlovky: Zastrelili MIMORIADNY počet diviakov

Do kolektívnej poľovačky bolo v stredu zapojených 45 poľovníkov aj psovodov.

Ilustračný obrázok k článku Veľká poľovačka priniesla poriadne úlovky: Zastrelili MIMORIADNY počet diviakov
Zdroj: www.pixabay.com

V poľovnom revíri Devínska Kobyla zastrelili v stredu 12. 1. až 19 diviakov. Podľa poľovníkov ide v rámci jedného dňa o mimoriadny počet, keďže sa štandardne odlovia dvaja diviaci týždenne. Dôvodom štandardne nižšieho odlovu je nepredvídateľnosť pohybu diviakov, čo sa týka miesta aj času. Poľovačka bola reakciou na premnožený stav diviakov v celej Bratislave a aj africký mor ošípaných. Informoval o tom predseda poľovníckej spoločnosti Devínska Kobyla Ján Martinovič.

Premnožené diviaky

„Kolektívna poľovačka sa začala ráno pred 9.00 hod. Predchádzala jej štandardná policajná kontrola poľovníckych zbraní. Poľovníci prešli cez revír, z ktorého diviaky vybiehajú aj do Karlovej Vsi, napríklad na Dlhé diely či Líščie údolie,“ spresnila karloveská samospráva.

Premnožený stav diviakov v hlavnom meste a jeho okolí je podľa Martinoviča jeden zo znakov globálneho otepľovania. „Kým pred mnohými rokmi samica vrhla ročne maximálne päť mláďat, pretože podmienky pre život boli v minulosti náročnejšie, dnes štandardne vrhne päť mláďat na jar aj na jeseň,“ priblížil. Diviaky v súčasnosti, ako tvrdí, netrápi krutá zima ani nedostatok potravy.

Mestská časť Karlova Ves pravidelne upozorňuje svojich obyvateľov na výskyt diviakov.

V auguste minulého roka ich zaregistrovali na Starých gruntoch i v Parku SNP v Líščom údolí, kde jeden z poľovníkov videl zhruba 40 diviakov, a to vrátane veľkých samcov aj prasníc s malými.

V Karlovej Vsi minulý rok na jar povolil okresný úrad mimoriadny odlov diviakov na nepoľovných plochách v blízkosti lesa na Púpavovej, Veternicovej, Hlaváčikovej, Starých gruntoch, Kuklovskej a v Líščom údolí. Lovom poverili organizáciu Mestské lesy v Bratislave.

Nevyhadzujte potraviny z okien

Dostatok potravy a absencia prirodzeného predátora, napríklad vlka, podľa Mestských lesov v Bratislave spôsobili, že na území Malých Karpát je diviakov výrazne viac, ako je prirodzený stav. Bratislavské mestské časti preto opakovane žiadajú svojich obyvateľov nevyhadzovať z balkónov žiadne potraviny, nenechávať zvyšky potravy v okolí odpadových košov a pri strete s diviakmi mať psa na vôdzke. Ak ľudia zbadajú diviaky v obývanom území, mali by kontaktovať mestskú políciu na čísle 159.

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM