Veľká noc po vegánsky: Doprajte si cez sviatky čerstvé jarné menu
Rezne so zemiakovým šalátom, bohaté obložené misy so šunkou, tradičné zákusky a koláče. Čo tak odložiť staré zvyky a pripraviť si veľkonočné menu na vegánsky spôsob? Možno ho ocenia i vaši šibači.
Vegánska strava sa za posledné roky čoraz viac dostáva do popredia. Základná filozofia vegánstva vychádza z toho, že človek nie je nadradený žiadnemu druhu na tejto planéte. Na tanieri vegána by ste teda darmo hľadali niečo živočíšneho pôvodu. Zameriava sa na tri základné veci – životné prostredie, etiku a zdravie. „Hlavnou prioritou je znížiť množstvo konzumovaného mäsa,“ hovorí Nikoleta Kováčová (24), ktorá sa spolu so svojou mamou venuje zdravému stravovaniu a vegánstvu samotnému už niekoľko rokov.
Vegánska strava, ako hovorí Nikoleta, pomáha výrazne eliminovať negatívne vplyvy ľudského správania na našu zem. „Zachraňuje životy zvierat aj ľudí. Naše správanie je neetické a mäso či mliečne výrobky, ktoré zo zvierat vyrábame, ničia naše zdravie aj zdravie planéty,“ stojí si za svojim mladá vegánka.
Vyznávači tohto životného štýlu nepodporujú žiadny spôsob zneužívania zvierat pre ľudský prospech, takže okrem konzumácie živočíšnych produktov, je aj proti testovaniu produktov na zvieratách, noseniu kože a kožušín či proti živočíšnym zložkám v produktoch.
Jarné menu na Veľkú noc podľa Rawforum:
Raw Hrachová polievka
Potrebujeme:
- 1L mandľového mlieka
- 500g hrachu(mrazený alebo čerstvý)
- 1 zrelé avokádo
- 1 strúčik cesnaku
- šťava s pol citróna
- čierne korenie
- muškátový oriešok
- štipku himalájskej soli
Mlieko, avokádo, cesnak a hrach rozmixujeme na hladký krém, dochutíme korením a ešte raz pomixujeme. Polievku môžeme aj ohriať. Zohrievame do teploty 40 stupňov, čo zistíme tak, že dokážeme v polievke pri zohrievaní udržať prst, bez toho, aby nás polievka pálila. Ozdobiť ju môžeme zostatkom hrášku a naklíčenou quinoiou
Raw Mrkvový Chlieb
Potrebujeme:
- zostatky mrkvy (alebo inej zeleniny) po odšťavovaní
- 150g jednozrnky
- vodu
- rascu
- tymián
- štipku himalájskej soli
- sezam
Jednozrnku necháme cez noc namočenú vo vode aby zmäkla. Pred prípravou receptu z nej vodu vylejeme. Potom rozmixujeme jednozrnku s trochou vody, aby vzniklo redšie cestíčko. Pridáme k nemu mrkvový “odpad” a korenie, ktoré ho ešte zahustia. Sušíme v sušičke alebo v elektrickej rúre, v ktorej sušíme na minimálnej teplote pootvorenými dvierkami (aby teplota nestúpala nad 42 stupňov). Vrch chleba posypeme sezamom. Takto sušíme niekoľko hodín – 6 až 8, podľa toho ako šťavnatý – chrumkavý chlebík chceme. Nikoleta z Rawforum radí: „Nebojte sa zužitkovať odpad z odšťavovania v raw dezertoch!“
Raw Mangová torta
Na korpus potrebujeme:
- šálka vlašských orechov
- šálka mandlí
- 100g datlí
- polovičku vanilkového lusku
- nastrúhanú kôru z jedného BIO citróna
Na mangový krém potrebujeme:
- 400g kešu orechov
- 1 väčšie zrelé mango /alebo dve menšie
- šťava z dvoch menších citrónov
- 5Pl agáve
- 200ml kokosového oleja
- trocha citrónovej kôry
Ako na tortu si pozrite na videu TU.
Viac zaujímavých receptov nájdete na Raw Mother&Daughter