Tlačové správy

Vedeli ste, že aj kuchynský olej môžete recyklovať?

Téma recyklácie hýbe svetom. Kým však zo všetkých strán prúdia informácie o separovaní papiera a plastu, menej počuť o možnostiach recyklácie bežných surovín z domácnosti. Vedeli ste, že aj použitý olej z varenia má svoje opätovné využitie?

Ilustračný obrázok k článku Vedeli ste, že aj kuchynský olej môžete recyklovať?
Zdroj: Kaufland

V jeho zbere aktuálne pomáha spoločnosť Kaufland.

Bežným zvykom je vylievať zvyšky oleja z panvice alebo hrnca do výlevky či dokonca do komunálneho odpadu. Takéto riešenie však nepatrí medzi tie správne. Olej sa totiž dostáva do kanalizáčného systému, a keďže je nerozpustný, zanáša ho a časom i poškodzuje. Už 1 dl oleja dokáže znečistiť niekoľko tisíc litrov vody. Prispieť k čistejšiemu životnému prostrediu je jednoduché a môžete tak spraviť aj priamo vy.

Použitý olej stačí odovzdať do zberných nádob v rámci zberu použitého kuchynského oleja. Zberné nádoby aktuálne nájdete pred vybranými predajňami Kaufland, ktorý chce takto prispieť k zlepšeniu životného prostredia. Spoločnosť umiestnila zberné nádoby na olej pred svoje predajne v mestách Banská Bystrica, Žiar nad Hronom, Veľký Krtíš, Brezno, Rimavská Sobota, Zvolen a Lučenec.

Aký je postup ? Na recykláciu je vhodný rastlinný olej z panvíc, fritéz a konzervovaných potravín, akými sú ryby, zelenina či syr, ale aj olej po varení. Použitý olej je po vychladnutí potrebné scediť od nečistôt a preliať do čistej PET fľaše. Uzavretú PET fľašu s olejom môžete následne vhodiť do nádoby na zber v termíne od 1. mája 2019.

Čo sa deje so separovaným olejom?

Sekundárne využitie použitého kuchynského oleja má široký záber. Spracovaný olej sa ako druhotná surovina využíva na výrobu biopaliva v doprave, logistike, energetike či chemickom priemysle.

V rámci nášho zodpovedného prístupu sledujeme aj stav životného prostredia. Chceme edukovať o možnostiach, ako ho zlepšiť a aktívne k nemu prispievať. Kuchynský olej je bežnou surovinou, ktorú môžeme ľahko premeniť na ďalší užitočný produkt. Sme radi, že k tomuto procesu môžeme prispieť a uľahčiť zákazníkom recykláciu dostupnými nádobami priamo pred našimi predajňami,“ uviedla hovorkyňa spoločnosti Kaufland Lucia Langová.

Kaufland touto aktivitou pokračuje vo svojom ekologickom prístupe a napĺňa svoju stratégiu spoločenskej zodpovednosti s názvom Rozhodujú činy.

(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto správy

Zdroj: Kaufland
Zdroj: Kaufland
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM