Nina Táborská Správy

Večerný súhrn spravodajstva: Pozrite si najdôležitejšie správy dňa

Pozrite si najdôležitejšie informácie zo dňa 11. januára 2016.

Ilustračný obrázok k článku Večerný súhrn spravodajstva: Pozrite si najdôležitejšie správy dňa
Zdroj: Dnes24.sk
  • Na Slovensku bolo v roku 2015 podľa predbežných výsledkov vyrobených viac ako milión automobilov. Automobilový priemysel tak prekonal pomyselnú hranicu, ku ktorej sa blížil s vyrobeným počtom 971 160 vozidiel už v roku 2014, ktorý odborníci hodnotili ako úspešný. Súčasne slovenský automobilový priemysel potvrdil stabilne silnú pozíciu v domácej ekonomike. Uviedli to dnes v Bratislave na stretnutí s novinármi predstavitelia Združenia automobilového priemyslu SR.
  • Index priemyselnej produkcie sa v novembri 2015 v porovnaní s novembrom 2014 zvýšil o 11,9 percent. Vývoj ovplyvnil rast v ťažbe a dobývaní o 25,5 percen a v priemyselnej výrobe o 13,4 percent. Produkcia v dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu klesla o 0,6 percent. Informoval o tom dnes Štatistický úrad (ŠÚ) SR.
  • Dopyt na trhu práce po kvalifikovaných pracovníkoch sa postupne dostáva na predkrízovú úroveň. Najväčší záujem je o IT špecialistov, jazykových odborníkov a výskumníkov. Začína ich byť nedostatok. Minulý rok zamestnávateľom rástli zákazky, vďaka čomu si mohli dovoliť prijímať nových pracovníkov.
  • Ministerstvo vnútra SR sprístupnilo pre občanov i podnikateľskú verejnosť tri nové elektronické služby z oblasti dopravných evidencií. Vlastníkom vozidiel sa tak rozširujú možnosti splniť si povinnosti vyplývajúce zo zákona o cestnej premávke bez potreby navštíviť dopravný inšpektorát či pristaviť vozidlo ku kontrole. Ide o žiadosť o oznámenie ukončenia vlastníctva vozidla, žiadosť o zápis vlastníka vozidla po oznámení ukončenia predchádzajúceho vlastníctva a žiadosť o zrušenie oznámenia ukončenia vlastníctva vozidla.
  • Všetci odsúdení, ktorým bola počas vianočných a novoročných sviatkov udelená disciplinárna odmena vo forme mimoriadneho voľna na opustenie ústavu a vychádzka mimo ústavu, sa vrátili v stanovenom termíne naspäť do väzenia. Takmer 200 väzňov mohlo stráviť vianočné a novoročné sviatky doma so svojimi blízkymi.
  • Hlavné pojednávanie v prípade sociálnej pracovníčky Márie H., ktorá je obžalovaná zo zanedbania si povinností v súvislosti s utýraním päťročnej Lucky Luknárovej, sa v utorok neuskutoční. Informoval o tom Pavol Adamčiak, hovorca Krajského súdu v Bratislave. „Predmetná vec bola prerozdelená a pridelená novému zákonnému sudcovi. Z uvedeného dôvodu, ako aj z dôvodu potreby preštudovania spisu novým zákonným sudcom (samosudcom), bol zrušený termín hlavného pojednávania vytýčený na 12.1.2016,“ uviedol Adamčiak.
  • V kauze brutálnej vraždy mladého muža v bratislavskej Petržalke z februára 2005, v ktorej je obžalovaný Martin J., dnes pred senátom Okresného súdu Bratislava I opätovne nepadol rozsudok. Obžalovaný Martin J. je práceneschopný a po viac ako roku nedal po prvý raz na dnešné pojednávanie súhlas, aby sa vykonalo v jeho neprítomnosti. Súd tento prípad pojednáva už takmer osem rokov.
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM