KAW Rôzne Správy

Včely z úľov pri najrušnejšej križovatke v Bratislave: Prečo je ich med špeciálny?

Včelstvá, ktoré obývajú strechu Novej tržnice, lietajú za svojou "hostinou" do parku na Račianskom mýte, ale aj na zelené plochy na Kuchajde, či v parku JAMA a na Kolibu.

Ilustračný obrázok k článku Včely z úľov pri najrušnejšej križovatke v Bratislave: Prečo je ich med špeciálny?
3
Galéria

Hoci strecha Novej tržnice na Trnavskom mýte nevyzerá nijako vábne, žije svojim „tajným“ životom. Obýva ju totiž až 200-tisíc včielok, ktoré sa tam zlietajú z rôznych častí Nového Mesta.

Včielky v meste

Za zaujímavým projektom stoja členovia občianskeho združenia Novomestský okrášľovací spolok a občianskej iniciatívy Nové Mesto – Náš Domov. Včielky si adoptovala ZŠ Jeséniova, ktorá sídli na Kolibe. Táto lokalita totiž patrí tiež k obľúbeným miestam, kam včely z tržnice zaletia. Žiaci školy zároveň nádherne vymaľovali úle.

O včelstvo sa stará Dušan Geschwandtner z Včelej farmy Orešany. „Včely na streche Tržnice sú pokojné, už niekoľko generácií šľachtené pre mierumilovnosť a pochádzajú priamo z Dolných Orešian. Neštípu na počkanie, ak im nejde človek priamo do úľa brať med,“ hovorí včelár Dušan Geschwandtner.

Včely sú ukazovateľom kvality a množstva zelene v meste. Štyri včelstvá, ktoré obývajú strechu Novej tržnice, lietajú za svojou „hostinou“ do parku na Račianskom mýte, ale aj na zelené plochy na Kuchajde, či v parku JAMA a na už spomínanej Kolibe.

Netradičné druhy medu

V celej Európe vznikajú v mestách chovy mestských včiel, ktoré prinášajú zmenu v chápaní ochrany biodiverzity a obohacujú mestské prostredie. „Nájdeme ich dnes na strechách budov, sídiel inštitúcií, obchodných domoch, či aj škôl v Londýne, Oslo, Paríži, vo Viedni a našťastie hojne už aj v Bratislave – v Prezidentskej záhrade, Vodárenskej komunitnej záhrade, či rovnako na strechách sídla Slovenskej Sporiteľne, Hotela Gate One, Rektorátu Paneurópskej Univerzity, streche YIT, či budovy Magistrátu Hl. Mesta,“ vyratúva na svojom webe Bratislavský samosprávny kraj (BSK).

Včely zohrávajú dôležitú úlohu pri vytváraní rovnováhy v ekosystémoch. Sú najväčším opeľovačom plodín a závisí na nich trištvrtie úrody na svete.

Včely v meste produkujú netradičné druhy medu. Mestský med vďaka rozmanitosti rastlín, na ktoré v meste včielky lietajú, je chuťovo bohatý a rovnako zdravotne bohatý na antibakteriálne a antimikrobiálne látky. Konzumácia lokálneho medu môže pomôcť aj alergikom, pre vysoký obsah peľu, ktorý včely zbierajú z miestnych rastlín.

Zdroj: BSK

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM