Správy Samospráva

Vallo preberá štafetu v OECD: Je novým predsedom iniciatívy primátorov za inkluzívny rast

Primátor Bratislavy Matúš Vallo sa stal novým predsedom iniciatívy Primátori za inkluzívny rast (Champion Mayors for Inclusive Growth).

Ilustračný obrázok k článku Vallo preberá štafetu v OECD: Je novým predsedom iniciatívy primátorov za inkluzívny rast
Zdroj: TASR/Martin Baumann

TASR o tom v pondelok informovala Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD), ktorá túto globálnu iniciatívu vytvorila. Iniciatíva vznikla v roku 2016 ako uznanie kľúčovej úlohy predstaviteľov miestnych samospráv pri riešení nerovností vo svojich mestách.

Pod vedením vyše 100 primátorov z celého sveta podporuje vlády a samosprávy pri presadzovaní ekonomickej a sociálnej inklúzie.

„Nerovnosť v našich mestách naďalej poškodzuje hospodársky rast a teraz podkopáva dôveru v demokraciu a dokonca zhoršuje systémové problémy, ako je klimatická zmena. Starostovia musia reagovať zabezpečením cenovo dostupného bývania a podporou zraniteľných skupín, ako aj vytváraním prístupu k doprave založeného na dátach – čo zostáva jedným z najnaliehavejších problémov ovplyvňujúcich udržateľnosť našich miest,“ uviedol Vallo.

„Práca miestnych lídrov má obrovský vplyv na každodenný život občanov a iniciatíva starostov lídrov bola vytvorená, aby podporila starostov v ich úsilí, poskytla platformu na dialóg o problémoch miest a využila ich kolektívne skúsenosti,“ priblížil generálny tajomník OECD Mathias Cormann.

OECD doplnila, že Vallo patrí k zakladajúcim členom Riadiacej skupiny starostov lídrov OECD, ktorá vznikla minulý rok s cieľom identifikovať najnaliehavejšie výzvy stojace pred mestami.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM