Nina Táborská Rôzne

Valentín v Bratislave: Sviatok zamilovaných Bratislavčanov na sobáš neláka. Ako ho vnímajú zaľúbené páry?

Sviatok zamilovaných nie je magickým dátumom, ktorý by páry priťahoval k uzavretiu manželstva. Naznačujú to informácie o počte sobášov na tohtoročného Valentína v najväčších mestských častiach Bratislavy i okresných mestách Bratislavského kraja.

Ilustračný obrázok k článku Valentín v Bratislave: Sviatok zamilovaných Bratislavčanov na sobáš neláka. Ako ho vnímajú zaľúbené páry?
Zdroj: TASR

Bratislavčanov očividne lákajú iné dátumy, kedy sa rozhodnú vstúpiť do manželstva. „Valentín nie je mimoriadne populárnym termínom pre sobáše,“ uviedol hovorca bratislavského Nového Mesta Marek Tettinger.

„Tento rok máme dva sobáše, no boli aj roky, kedy v Novom Meste na Valentína nebol žiadny,“ informoval. Podľa jeho ďalších slov väčší záujem je o dátumy ako 2.2 či 11.11. „Práve 11.11.2011 bol rekordným dňom, počas ktorého sa uskutočnilo v našej mestskej časti šesť sobášov,“ spresnil.

V Starom Meste je na sobotu nahlásených deväť sobášov, tri civilné, šesť cirkevných. „Nedá sa však povedať, že by bol zvýšený záujem o sobáše v tento deň,“ uviedla staromestská hovorkyňa Nora Gubková. „Ani my sme zvýšený záujem o sobášny termín na Valentína nezaznamenali, v Petržalke sa bude konať osem sobášov,“ uviedla Michaela Platznerová z Miestneho úradu v Petržalke.

Prečítajte si tiež: Bratislavský svadobný veľtrh: Akých najčastejších chýb sa dopúšťajú nevesty?

V rovnakom duchu sa vyjadrila aj Miroslava Štrosová, hovorkyňa Ružinova, kde na Valentína uzavrie manželstvo sedem párov. Zaujímavosťou týchto sobášov ale bude, že mestská časť sa rozhodla sobášiace páry odmeniť. „Nie je to však v súvislosti s Valentínom, ale s Národným týždňom manželstva, počas ktorého v Ružinove organizujeme viacero podujatí,“ vysvetlila Štrosová.

V okresných mestách Senec, Malacky a Pezinok dokonca nemajú na túto sobotu ohlásený žiadny sobáš. „Snúbenci pravdepodobne po sobáši na Valentína nezatúžili,“ dodala matrikárka Mestského úradu v Pezinku Anna Mihaľová.

Možnosť obdarovať druhého

Valentín je podľa psychológa Martina Milera hlavne o obdarovaní žien. „Záleží samozrejme na konkrétnej dvojici, no tými, čo očakávajú, že budú obdarení, sú hlavne ženy,“ dodal.

Miler súhlasí s tým, že Valentín je v súčasnosti najmä sviatok mladých. „Postupne, ako budú generácie starnúť, sa však bude posúvať aj obľúbenosť sviatku u staršej generácie, takže, ak to dnes štyridsiatnici riešia, je pravdepodobné, že tento sviatok nebudú ignorovať ani keď budú mať šesťdesiat,“ skonštatoval psychológ.

Prečítajte si tiež: Valentín sa dostane aj do nákupných centier. Na čo lákajú bratislavské chrámy konzumu?

Sociologička Zuzana Kusá dodáva, že propagácia Valentína nemá ambíciu cieliť iba na partnerský vzťah, ale komunikuje aj spojenie medzi ľuďmi, ktorí sú si blízki. „A pretože ľudia ťažko odolávajú tlaku obchodu, aby dokazovali svoj vzťah k blízkym darčekmi, dá sa očakávať, že valentínske pozornosti budú putovať aj od babičiek k vnúčatám a naopak,“ povedal Kusá.

Psychológ tiež hovorí, že Valentín je jednak možnosť ako vyjadriť darom svoje city k milovanej osobe, no zároveň ajpríležitosť si partnera udobriť. „Tí, ktorí majú horšie svedomie, to považujú za legitímny spôsob ako prostredníctvom Valentína a daru žiadať o prepáčenie svojej chyby,“ skonštatoval Miler.

Prečítajte si tiež: Neviete ako stráviť Valentína? Máme pre vás tipy, kde v Bratislave môžete prežiť romantické chvíle

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM