Nina Táborská Rôzne

Bratislavský svadobný veľtrh: Akých najčastejších chýb sa dopúšťajú nevesty?

V bratislavskej Inchebe sa aktuálne konajú tri veľké výstavy, zamerané na krásu, rodinu a svadbu. Prečítajte si rady svadobnej odborníčky a majiteľky svadobného salónu, a tiež veľakrát nereálne predstavy budúcich neviest, ktoré plánujú svoj veľky deň.

Ilustračný obrázok k článku Bratislavský svadobný veľtrh: Akých najčastejších chýb sa dopúšťajú nevesty?
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk

Svadobný veľtrh v Bratislave prináša široký výber svadobných šiat, oblekov či doplnkov. Budúci manželia sa môžu zorientovať v ponuke agentúr, fotografov, kameramanov, vybrať si tortu, obrúčky alebo zajednať si limuzínu.

Plánovať svadobný deň je veľká veda ale občas aj veľká zábava. Najmä keď sa dotoho pustia nevesty samé.

Horúce trendy

Spýtali sme sa odborníčky Valérie Procházkovej, akých chýb sa dopúšťajú nevesty a tiež čo teraz letí najviac. „Pre nevesty sú to tylové vrchy na šatách. Sú súčasťou šiat, nie sú to bolerká, ktoré sa dajú dať dole. Ideálne sú pre tie ženy, ktoré napríklad majú problematickú pleť alebo nechcú mať pocit, že im stále padá korzet. Je to veľmi praktické riešenie,“ priblížila Procházková.

Pozor, nie všetko čo je aktuálne moderné musí aj zákonite sedieť každej neveste. Do úvahy treba zobrať niekoľko zásadných fatorov. „Dôležitá je typológioa človeka,“ dodala Procházková. A teda farba pokožky, vlasov, typ postavy, výška, …

Pre ženíchov sú to strieborné alebo krémové odtiene. „Nosia sa tiež smokingy, ktoré sú ideálne pre mužov, ktorí majú problematickejšiu postavu alebo sú hrubší. Väčšinou je totižto svadobný oblek slim a neoblečú ho. Novinkou je barokový štýl obleku so stojačikom, ktorý sa veľmi hodí ku krajkovým šatám,“ vysvetlila odborníčka.

Ako dodala, ozdobami pánskeho obleku sú hodinky, manžetový gombík, kravata, prípadne motýlik. Ešte to môže byť ozdobná spona, iné doplnky ale pre ženíchov na svadbu nepatria. Ženícha rozoznáte od ostatných mužov na svadbe tak, že mu zo saka trčí manžeta. Ak sa muž rozhodne pre smoking musí mať šerpu, ak pre oblek nesmie chýbať vesta.

Svadba bez ženícha

Každá žena, ktorá už nosí na ruke prsteň a plánuje veľký deň D má svoje vlastné predstavy nielen o výzobe, ale najmä o šatách. Krajkové, čipkové, biele či krémové, s vlečkou, krátke, … Veľakrát zabúdajú na to, že na svadbe je aj ženích, nielen nevesta. Prešľap číslo 1. podľa svadobnej odborníčky je, keď budúci manželia spolu neladia.

„Prioritne sa vyberajú šaty pre nevestu. K tomu sa dolaďuje podľa typu ženícha jeho oblek. Nefunguje to tak, že niekto prinesie oblek z Poľska a ja to mám potom doľadiť k neveste. Pár musí dokonale ladiť,“ vysvetlila nám Procházková.

Moment prekvapenia, keď muž vidí svoju nastávajúcu prvykrát pred oltárom vo svadobných šatách. Aj to je sen niekoľkých budúcich neviest. Na veľtrhu sme oslovili tri zasnúbené páry, všetci sa zhodli: „Ženích smie nevestu vidieť po prvykrát v šatách až v svadobný deň“. Ževraj to nosí smolu. Čo ale nosí väčšiu smolu podľa odborníčky je fakt, keď nevesta a ženích vyberajú oddelene.

„Určite je lepšie keď vyberá pár spoločne. Pravdaže, nevesta väčšinou nechce byť videná a tak je najlepším riešením, keď si vyberie šaty skôr, potom príde aj so ženíchom a doladia oblek. Bez toho, aby muž videl šaty na svojej budúcej žene,“ dodala.

Vysnívané šaty

Internet je plný obrázkov a fotografií, na ktorých modelky prevádzajú najúžastnejšie šaty svetových návhrarov. Výber je obrovský a predstava jasná. Čo si o tom ale myslí odborníčka?

„90 percent neviest príde už s predstavou, ako by mali ich šaty vyzerať,“ priblížila Procházková. „Nevesty príchádzajú s fotkami z časopisov, z internetu. Veľakrát sú ale tieto predstavy nereálne. Fotografie bývajú upravené, v modeloch sú odfotené profesionálne modelky,“ dodala.

Preto ak chystáte svadbu, najlepším riešením je podľa Procházkovej prísť do salónu a nechať si poradiť. „Väčšina žien od sníva o veľkej bielej sukni, faktom ale je, že takáto sukňa sa hodí len zopár ženám a takisto biela farba nemusí byť pre všetky nevesty najvhodnejšia,“ vysvetlila majiteľka salónu.

Ako ďalej dodala, každá nevesta, ktorá má jasnú predstavu na ktorej lipne, môže si vyskúšať svoj model a model, ktorý jej poradí odborník. Veľakrát sa tak stane, že si to nevesty rozmyslia a nechajú si poradiť. „Sme špeciálne školení na to, aby sme predávali svadobné šaty. Nie sme predavačky ako v normálnom obchode v nákupnom centre. Tu sa človek nehrabe vo veciach a neskúša všetko. My sme odborné poradkyne na svadobnú módu a sme na to špeciálne školené.“

Facebook komunita

Poznáte to. Vaša kamarátka plánuje svadbu a vy ju v šatách vidíte na Facebooku už tri mesiace predtým. Niekomu sa to môže zdať úsmevné, pre tých z fachu ale ide o hotovú katastrofu. A napokon, škodí to aj samotnej neveste.

„Vo svadobných salónoch by sa nemalo fotiť, je to zvykom u nás, ale v zahraničí sa to nerobí,“ uviedla odborníčka.

Valéria Procházková špeciálne upozorňuje na fotenie v svadobných salónoch. „Táto fotka je totižto celkom nereálna. Kamarátka dofotí nevestu, ale nie je profesionálna fotografka a tak veľakrát nevesta vyzerá, že ma kilá navyše, že jej šaty nesedia alebo podobne,“ vysvetlila. Fotka podľa nej sama o sebe pridáva na váhe.

Kamarátky odfotia nevestu a nevesta sa s fotkami pochváli na Facebooku alebo širokému okoliu. Čím väčšie publikum, tým viac názorov. „Tieto názory ju len zbytočne dopletú v tom čo už mala vybraté.“ A tak sa z nákupu, ktorý má byť príjemnou chvíľkou, stáva nočná mora vlečúca sa mesiace.

Procházková radí: „Najlepšie je zobrať si jedného, maximálne dvoch ľudí, ktorí nevestu naozaj poznajú a budú vyberať šaty pre nevestu a nie pre seba.“ Najlepšie je podľa nej odfotiť sa až vtedy, keď už je rozhodnuté, šaty sú zazmluvnené a keď sú premyslené aj všetky veci okolo ako účes, makeup a podobne.

Šaty z Číny

Trendom tiež je, že budúce nevesty obehajú niekoľko svadobných salónov, vyskúšajú desiatky šiat a potom strávia noc hľadaním na internete a šaty si za polovicu kúpia cez internet. Veľakrát sa ale stane, že šaty v skutočnosti vyzerajú celkom inak ako na obrázku, že nie sú také kvalitné ako ich predajca sľuboval alebo ich treba upraviť, čo nakoniec môže vyjsť viac ako samotné požičanie. A čo si o tom myslí odborníčka?

„Je to to najhoršie čo môže byť. Ja sama by som si nedovolila sebe kúpiť svadobné šaty cez internet. A to som už videla tisícky šiat. Niekedy sa nám dokonca stane, že hodinu skúšame šaty a stále to nie je ono,“ uzavrela Procházková.

Veľtrhy sú otvorené dnes aj v sobotu od 10.00 h do 18.00 hodiny. Veľtrh Dieťa a rodina ponúka sortiment od viac ako 60 vystavovateľov. Rodičom je k dispozícii široký výber kočíkov, autosedačiek, oblečenia a obuvi, stravy, kníh či hračiek. Zúčastniť sa môžu aj na bezplatných prednáškach lekárov, psychológov a detských sestier, naučiť sa techniky takzvaných baby masáží.

Novinky v kozmetickej starostlivosti na nadchádzajúcu sezónu a trendy v účesoch možno nájsť na jarnej edícii veľtrhu krásy Interbeauty. V ponuke sú aj líčenia na Valentína, exhibície známych vizážistov a kaderníkov, obdivovatelia umenia a ženskej krásy si prídu na svoje pri sledovaní maľovaní aplikácií na telo. Dámy, ktoré túžia po zmene, sa môžu inšpirovať v Zmenárni naživo.

Svadobný veľtrh
9
Galéria
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM