Kultúra

V Umelke môžete obdivovať súčasné podoby slovenského výtvarného umenia

Salón je i pracovným stretnutím autorov, ponúka rozmanitosť výtvarných postupov a umeleckého myslenia.

Ilustračný obrázok k článku V Umelke môžete obdivovať súčasné podoby slovenského výtvarného umenia
Zdroj: TASR

Novou tvorbou zaplnili slovenskí výtvarníci výstavné priestory bratislavskej galérie Umelka. Takmer 60 členov Spoločnosti voľných výtvarných umelcov (SVVU) sa prezentuje na Salóne 2019. SVVU patrí medzi najväčšie zoskupenia výtvarníkov v rámci Slovenskej výtvarnej únie, ktorá je ich strešnou organizáciou.

Všetky generácie výtvarníkov

Pravidelná prezentácia aktuálnej tvorby na 28. Salóne prináša diela so široko spektrálnym námetovým zameraním od realistických cez romantické, expresívne, surreálne až po abstraktné a geometrické práce. Široké je aj generačné zastúpenie výtvarníkov v pestrej podobe maľby, plastiky, grafiky, kresby, videa a inštalácie.

„Salón je i pracovným stretnutím autorov, ponúka rozmanitosť výtvarných postupov a umeleckého myslenia. Niekedy sa v rozsahu veľkého vekového rozpätia, ktoré je 54 rokov, vytvára aj prirodzené tvorivé napätie v rámci interpretácie námetu jednotlivými výtvarnými prostriedkami. Máme možnosť porovnávať a urobiť si relatívne celistvý obraz o charaktere tvorby členov SVVU, aj ju porovnať v súradniciach súčasného slovenského umenia. Je tu i pripomienka na nedávny požiar chrámu Notre Dame,“ na stredajšej (24. 7.) vernisáži povedala kurátorka výstavy Dagmar Kudoláni Srnenská.

Rôzne techniky

Najviac je akrylových a olejových malieb, ktoré spestrujú ďalšie diela. Jana Kubíčková–Cowell vytvorila reliéfny obraz a drevený objekt Metamorfózy stromu, Dušan Sekela priestorové obrazy (Hra časopriestoru, Pohyb časopriestoru), Cleopatra Muchová kombinovanou technikou triptych Now na ploche 3,16 krát 1,6 metra.

Najvyšší objekt s rozmermi 240 krát 40 centimetrov je Radar od Ladislava Gajdoša s textovým varovaním. Na zamyslenie je i topánkové dielo s trčiacou slamou Mira Pribiša Znak jedinca súčasného vládneho zlepenca. Alojz Drahoš z liateho bronzu vytvoril poctu Albínovi Brunovskému (Strom) a ďalšie sochy, Milan Lukáč z bronzu a železa (Portrét, RARA AVIS), Drahomír Prihel z maľovaného skla (Misa, Žaldoniera).

Kombináciu rôznych výrobkov a materiálov použil Marek Žitňan (Zámocký záhradník, Medový major, Robotník). Expozíciu spestrila videom Katalin Gály (My inner compass), inštaláciami Iveta Tomanová (Som žena), Emil Fulka (Expresia a konštrukcia), Bohdan Jelínek s výzvou pre výtvarníkov (Posledná večera) a Miloš Vanko, ktorý maľbu z roku 1985 (Za mier, život a proti vojne) teraz vtipne doplnil inštaláciou s citátom Friedricha Schillera Človek rastie so svojimi najväčšími cieľmi.

Výstava potrvá do 11. augusta.

Ilustračné foto

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM