Webnoviny - Rôzne

V uliciach Starého Mesta platí nový dopravný režim

V bratislavskom Starom Meste oddnes platí nový dopravný režim v celej 1. parkovacej oblasti.

Nový spôsob parkovania sa uplatňuje na uliciach Chorvátska, Justičná, Lužická, Moskovská, Poľná, Poľská, Sasinkova a Šoltésovej, Strážnická, Májková, Fazuľová, Školská, Slovanská, Blumentálska, Bernolákova, Wilsonova, Kmeťovo námestie a Námestie M. Benku.

Na 18 uliciach v 1. parkovacej oblasti je spolu vyznačených 1 039 parkovacích miest, z toho 753 miest vyhradených pre občanov trvalo žijúcich v Starom Meste, 31 pre osoby s preukazom ZŤP, 13 pre hotely, materskú školu (3), taxi (2), kultúrne centrum (2), veľvyslanectvo (2). Zvyšných 246 miest je pre tzv. voľných motoristov, ktorí túto lokalitu navštívia, sú tu zamestnaní, alebo bývajú v podnájme. „Vychádzali sme zo skúsenosti, že práve v tejto oblasti, ako je Karadžičova ulica, je asi najväčší problém s parkovaním. Ku každej ulici sme pristupovali zodpovedne, aké sú tam organizácie, koľko miest by bolo pre firmy, koľko pre rezidentov, aby sme vytvorili to najlepšie, čo môžeme ponúknuť,“ uviedla Janka Španková, predsedníčka dopravnej komisie miestneho zastupiteľstva.

Hliadky mestskej polície uplynulý týždeň upozorňovali na zmeny v 1. parkovacej oblasti prostredníctvom letákov, ktoré dávali za stierače áut. „Na základe našej činnosti niekoľkonásobne vzrástol počet žiadateľov o rezidenčné karty,“ uviedol Martin Fabián, zástupca riaditeľa okrskovej stanice Bratislava-Staré Mesto. Starosta mestskej časti Andrej Petrek však chce zároveň upokojiť Staromešťanov, že celý august budú vodičov len upozorňovať, nie pokutovať. „To upozornenie je preto, aby si zvykali,“ uviedol Petrek. Vlastníci áut, ktorí nemajú trvalý pobyt v Starom Meste, musia parkovať mimo vyhradených miest pre držiteľov kariet.

Doteraz si parkovaciu kartu prišlo vybaviť na Pracovisko prvého kontaktu 658 Staromešťanov. Pracovisko je občanom k dispozícii denne od 8:00, v pondelok a v stredu do 17:00, v utorok a vo štvrtok do 15:00 a v piatok do 12:30. Záujemcovia si musia so sebou priniesť vyplnenú žiadosť o vydanie parkovacej karty s priloženou kópiou osvedčenia o evidencii vozidla. K nahliadnutiu musia predložiť originál osvedčenia, občiansky a vodičský preukaz. „Chystáme mierne úpravy vo vydávaní kariet. To, čo sme požadovali, aby bolo notársky overené, budú overovať aj naše kolegyne matrikárky. Čiže o niečo to zlacnie a zrýchli,“ uviedol Petrek. Pokiaľ je v domácnosti viac áut, stále platí to, že auto dostane Staromešťan, ktorý má vodičský preukaz. „Ak je to samožijúci Staromešťan, nemá nikoho a má päť áut, no bohužiaľ, stále bude mať kartičku iba na jedno auto,“ uviedol Petrek. Preto sa podľa neho využíva manželský inštitút, že manžel môže auto previesť na svoju manželku. „My to robíme aj na obranu Staromešťanov proti firmám. Ak parking garáže neboli vybudované v dostatočnom počte pre potreby organizácie, je to chyba organizácie, nie naša,“ uviedol Petrek.

Spoločnosť Sates dnes súčasne začína s prácami na 2. parkovacej oblasti, ktorá zahŕňa ulice Anenská, Belopotockého, Benediktiho, Bjornsonova, Čajkovského, Jozefská, Kýčerského, Lehotského, Leškova, Povraznícka, Škovránčia, Tabaková, J. Kronera a Záhrebská.

SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM