Správy Samospráva

V Starom Meste sa začne výstavba zariadenia opatrovateľskej služby

Po vybudovaní zariadenia s kapacitou 42 miest by sa tam mali presťahovať klienti z troch menších sociálnych zariadení opatrovateľskej služby.

Ilustračný obrázok k článku V Starom Meste sa začne výstavba zariadenia opatrovateľskej služby
4
Galéria
Zdroj: Bratislava - Staré Mesto

Projekt vybudovania zariadenia opatrovateľskej služby (ZOS) v Starom Meste sa dostáva do ďalšej fázy. Mestská časť cez verejnú súťaž vybrala zhotoviteľa nového zariadenia, ktoré má vyrásť na rohu Dobšinského a Palárikovej ulice. Zastrešiť má tri menšie sociálne zariadenia v bytových domoch, avšak v už nevyhovujúcich podmienkach.

Najlacnejšia ponuka

„Spomedzi štyroch uchádzačov sme vybrali, myslím, seriózneho partnera, ktorý to postaví najlacnejšie. Zhruba za 24 mesiacov za 2,6 milióna eur. Podpísali sme zmluvu a očakávam, že v priebehu októbra by sme mohli začať so samotnou výstavbou,“ uviedol pre TASR Radoslav Števčík, staromestský starosta a zároveň opätovný kandidát na tento post v tohtoročných komunálnych voľbách.

Po vybudovaní zariadenia s kapacitou 42 miest by sa tam mali presťahovať klienti z troch menších sociálnych zariadení opatrovateľskej služby, a to z Paulínyho a Maróthyho ulice a Vajanského nábrežia. Ich priestory, ktoré sa dlho nerekonštruovali, sú už podľa starostu nevyhovujúce, či už z hľadiska bariérovosti alebo hygieny. Jeho súčasťou by mala byť aj vlastná kuchyňa a práčovňa.

„Je to služba pre seniorov, ktorí sa napríklad po operácii potrebujú vrátiť do normálneho života, ale nemajú nikoho, kto by sa o nich postaral. Päť dní po operácii už majú ísť domov, ale nie sú ešte schopní sami o seba sa postarať,“ priblížil Števčík. Má ísť teda o krátkodobú opatrovateľskú službu, ktorá je v takýchto prípadoch vhodnejšia ako terénna opatrovateľská služba. Poskytovaná by mohla byť od týždňa maximálne na niekoľko mesiacov, kým sa klient nedokáže o seba už postarať sám. Využiť by sa však centrum dalo aj na krátkodobé pobyty, keď rodina klienta potrebuje preklenúť istý čas.

Stavebné povolenie

Mestská časť sa do projektu pustila po tom, ako sa jej podarilo ukončiť niekoľkoročný proces urovnania sporu so súkromnou spoločnosťou. Tá mala na predmetnom pozemku, na ktorom voľakedy stála materská škola, postaviť nájomný bytový dom. V minulosti sa síce uvažovalo nad sociálnym zariadením, bývalé vedenie sa nakoniec rozhodlo inak.

Súkromný investor mal na základe partnerstva postaviť na vlastné náklady bytový dom a následne ho odpredať mestskej časti. Do stanoveného termínu sa mu to však nepodarilo, nezískal dovtedy ani stavebné povolenie, len územné rozhodnutie.

Po voľbách v roku 2014 a zmene vedenia sa zmenili aj predstavy samosprávy o výstavbe. Hľadala preto spôsoby mimosúdneho vyrovnania, čo sa jej podarilo v decembri 2016. „Zastupiteľstvo vtedy schválilo návrh na vyrovnanie sa so spoločnosťou, ktorej boli uhradené náklady za spracovanie projektovej dokumentácie pre územné rozhodnutie a stavebné povolenie,“ doplnil Števčík.

Mestská časť následne pokračovala v konaní o vydanie stavebného povolenia pre stavbu nájomných bytov. Povolenie získala začiatkom roka 2017 a následne sa pustila do zmeny stavby pred dokončením a zmeny účelu využitia na zariadenie opatrovateľskej služby. V súčasnosti má právoplatné stavebné povolenie.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM