Nina Táborská Samospráva

V niektorých podnikoch si už do rána možno neposedíte. Staré mesto chce zmeniť otváracie doby prevádzok na svojom území

Mestská časť chce definovať všeobecné pravidlá otváracích hodín kaviarní, reštaurácií a barov, vo vzťahu k právam obyvateľov bytov na nočný kľud a odpočinok. Ulice chce vedenie rozdeliť do zón s rovnakými pravidlami pre všetky prevádzky. Nejde o však jedinú zmenu, ktorú mestská časť pripravuje.

Ilustračný obrázok k článku V niektorých podnikoch si už do rána možno neposedíte. Staré mesto chce zmeniť otváracie doby prevádzok na svojom území
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk

Vedenie mestskej časti Bratislava – Staré Mesto sa rozhodlo vytvoriť novú koncepciu zonácie ulíc na svojom území, vo vzťahu k otváracím hodinám prevádzok. Platné VZN o otváracích hodinách bolo totižto prokurátorom napadnuté a následne poslancami zrušené. Dôvodom bolo selektívne posudzovanie jednotlivých prevádzok.

Mestská časť tak teraz plánuje rozdeliť nie jednotlivé podniky, ale ulice, a zaradiť ich podľa ich charakteru do zón s rovnakými pravidlami pre všetky prevádzky situované v danej zóne.

„Osobitná pozornosť sa bude venovať pešej zóne, kde dochádza k systematickému vyľudňovaniu z dôvodu slabej ochrany práv tam bývajúcich Staromešťanov,“ povedal zástupca starostu Ľubomír Boháč, podľa ktorého sa pešia zóna s vyľudnenými bytmi stala skanzenom odsúdeným na postupnú devastáciu a zánik.

Prečítajte si tiež: Len nedávno otvorili a už by mali zatvoriť. Ťažké časy pre podnikateľov v Starom Meste?

„Nechceme nič rušiť, no musí dôjsť k nejakej symbióze. Aby tam vedeli žiť aj obyvatelia bytov, pravdaže, tí musia brať do úvahy, že bývajú v centre, ale aj majitelia prevádzok, ktorí naopak budú rešpektovať ich. Nie je totiž tiež mysliteľné, aby sa ľudia nevyspali do štvrtej rána,“ vysvetlil Boháč.

Podľa jeho slov sa mestská časť rozhodla rozdeliť svoje územie na tri zóny:

Lokalita najviac obsadená prevádzkami (kde budú platiť určité režimy, napríklad otváracia doba do 02:00 – za predpokladu, že prevádzky majú ošetrené postupy meraní hluku a vibrácií), lokalita kde prevláda rezidenčnosť (kde by mohli byť prevádzky otvorené do 22:00) a lokalita, kde nie je taký rušný život.

Dôležitý konsenzus

„V súčasnosti hľadáme vnútornú logiku, aby sme nikomu neuškodili a tie priestory nezabili, ale aby sme ponúkli možnosti. Úlohou je, aby sa nepokračovalo v súčasnom stave, pretože máme vážne obavy, že niektoré priestory by takto mohli ostať vyľudnené a zmenili sa len na nočnú pártyslavu,“ vysvetlil Ľubomír Boháč.

„Dnes prijímame požiadavky na to, aby mohli byť vo vnútri v centre otvorené bary do piatej ráno. Pokiaľ ide o priestor, ktorý je otvorený a kde sa ľahko dostanú taxíky, prípadne je tam zastávka MHD, dá sa. Na niektorých miestach sa však nadtým naopak premýšľať nedá. Veľakrát sa totižto stáva, že ľudia nad ránom chodia v potuženej nálade z tých centrálnych barov domov a cestou ničia verejný majetok a robia neporiadok a hluk na ulici,“ povedal Boháč. Projekt musí však teraz prejsť cez poslancov.

„Chceli by sme, aby bol tento nápad súčasťou VZN. Tam už budú vymenované konkrétne ulice a každý tak bude vedieť, do ktorej zóny a s akými pravidlami spadá. Súčasný stav je akurát len zdrojom mnohých konfliktov,“ vysvetlil na záver Boháč.

Niečo podobné plánuje mestská časť urobiť aj k terasám, ktoré momentálne zaberajú väčšiu časť pešej zóny. Navyše, v mnohých prípadoch špatia mesto a umiestňujú sa tu do priestoru veci, ktoré sem vôbec nepatria.

Prečítajte si tiež: POZNÁMKA Centrum ako lunapark: Stratili sme v Bratislave už akýkoľvek vkus?

Okrem toho by sa už tento rok mohli konať aj celkom nové vianočné trhy, o tom vás Bratislava24.sk bude informovať už v pondelok.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM