Komunálne voľby

V Starom Meste pribudli ďalší oficiálni kandidáti na post starostu

O post starostu Starého Mesta chce v tohtoročných novembrových komunálnych voľbách zabojovať aj miestna poslankyňa B. Oráčová a niekdajší poslanec a prednosta miestneho úradu S. Šovčík.

Ilustračný obrázok k článku V Starom Meste pribudli ďalší oficiálni kandidáti na post starostu
Zdroj: bratislava.dnes24.sk

V Starom Meste pribudli ďalší oficiálni kandidáti na post starostu.

Nezávislá kandidátka

O post starostky Starého Mesta chce v tohtoročných novembrových komunálnych voľbách zabojovať aj miestna poslankyňa Barbora Oráčová. O priazeň voličov sa uchádza ako nezávislá a ako hovorí, na svoje rozhodnutie má desiatky plus 1951 dôvodov, čo predstavuje jej podporu zo strany miestnych obyvateľov.

„Ako miestna poslankyňa som roky v pravidelnom kontakte s desiatkami Staromešťanov. Spoločne sme už vyriešili viacero problémov. A množstvo sa nám ešte vyriešiť nepodarilo, pre neochotu úradov či z iných podobných dôvodov,“ uviedla Oráčová. Iniciatíva kandidovať však podľa nej prišla najprv zo strany občanov. „Myslím si, že takmer štvornásobok potrebného počtu podpisov je dostatočne silný mandát na to, aby som vo voľbách zabojovala,“ podotkla Oráčová.

Do volebného súboja vstupuje s ponukou zmeny prístupu staromestského miestneho úradu smerom k občanom, zrýchlenia administratívnych procesov, vrátane riešenia problémov a podnetov od obyvateľov. „Nepôjde to zo dňa na deň a nebude to ani ľahké. Pôjde o postupné zmeny. Ak mi však ľudia dajú dôveru, začnem s tým hýbať od prvého dňa vo funkcii,“ prisľúbila Oráčová.

Do volieb podľa vlastných slov nejde s marketingovými sľubmi, ale zoznamom opatrení od drobných, časovo a finančne nenáročných, až po tie väčšie na niekoľko rokov. „Tých opatrení mám 193 a týkajú sa každej lokality v Starom Meste,“ doplnila Oráčová. Týkajú sa parkovania, zlepšenia fungovania stavebného úradu či bezpečnosti. Systémové zmeny navrhuje v oblasti starostlivosti o zeleň, čistoty a revitalizácie verejných priestorov a vnútroblokov, obnovy detských ihrísk či opráv chodníkov.

Zúročí skúsenosti z Viedne

Kandidatúru na starostu Starého Mesta potvrdil aj niekdajší poslanec a prednosta miestneho úradu Sven Šovčík. Okrem starostovskej funkcie má záujem aj o kreslo mestského poslanca. „Kandidujem ako nezávislý kandidát s podporou politickej strany STAN,“ doplnil Šovčík.

Pri presviedčaní voličov sa chce opierať o skúsenosti zo štyroch volebných období poslancovania v miestnom zastupiteľstve a dvoch období práce mestského poslanca, ale tiež na skúsenosti z pôsobenia vo funkcii prednostu miestneho úradu či osemročné skúsenosti, ktoré získal vo Viedni v spoločnosti, ktorá zabezpečovala pre rakúsku metropolu komunálne bývanie. „Je to dostatočný rozsah skúseností, o ktorých si myslím, že ich viem zúročiť na poste starostu mestskej časti v prospech rozvoja jej územia a komunity,“ skonštatoval Šovčík. Svoj volebný program a priority chce predstaviť v najbližšom čase.

Ďalší kandidáti

Do boja o funkciu starostu Starého Mesta už vstúpili súčasný starosta Radoslav Števčík ako nezávislý a dizajnérka a aktivistka Dana Kleinert z tímu okolo kandidáta na primátora Bratislavy Matúša Valla, ktorú podporujú hnutie Progresívne Slovensko a strana Spolu – občianska demokracia.

Kandiduje aj urbanistka, bývalá odborná zamestnankyňa bratislavského magistrátu a súčasná poslankyňa Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Zuzana Aufrichtová. Tá je spoločnou kandidátkou strán SaS, Zmena zdola a OKS a hnutí OĽaNO, Sme rodina a NOVA. O kreslo chce zabojovať IT konzultant Michal Šulek ako kandidát iniciatívy .TERAZ v spolupráci so Stranou moderného Slovenska a ako nezávislý kandiduje trojnásobný poslanec Martin Borguľa.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM