Rôzne

V Ružinove otvorili ďalšie stanovište polopodzemných kontajnerov

Stanovište v Ružinove je štvrtým a zároveň posledným v rámci pilotného projektu. S budovaním polopodzemných kontajnerov sa však v Bratislave nekončí.

Ilustračný obrázok k článku V Ružinove otvorili ďalšie stanovište polopodzemných kontajnerov
6
Galéria
Foto: Marek Velček / Zdroj: Bratislava - Magistrát

V poradí štvrté stanovište polopodzemných kontajnerov v Bratislave sprístupnili v stredu obyvateľom na Družicovej ulici v mestskej časti Ružinov. Na novom stanovišti je päť polopodzemných kontajnerov, dva sú na zmesový komunálny odpad, ostatné na triedený odpad – papier, plasty a sklo. Cena vybudovania jedného takéhoto stanovišťa je približne 20 000 eur.

Výhody kontajnerov

Kontajnery na zmesový odpad, papier a plasty majú objem päť metrov kubických (m3). Objem kontajnera na sklo je tri m3. Jeden polopodzemný kontajner s objemom päť m3 dokáže nahradiť šesť 1 100-litrových kontajnerov a 55 kusov 120-litrových kontajnerov.

„Polopodzemné kontajnery sú výhodné aj tým, že sa nimi nedá hýbať po celej ulici, nedajú sa vyberať a sú aj smart, lebo obsahujú v sebe čip, ktorý sám signalizuje, keď sú kontajnery plné,“ priblížil pri otvorení nového stanovišťa primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

V polopodzemnom kontajneri je zberné vrece umiestnené v hĺbke 1,5 metra. Vyprázdňovanie tohto zberného vreca sa realizuje z jeho spodnej časti a tak vhadzovací otvor ostáva čistý. Hĺbka kontajnera zabraňuje spätnému vyberaniu odpadu, čo zamedzuje znečisťovaniu okolia. Konštrukcia zároveň bráni prístupu zvierat a hmyzu.

Pribudnú aj v ďalších lokalitách

Stanovište v Ružinove je posledným vybudovaným v rámci pilotného projektu v Bratislave. Ďalšie polopodzemné kontajnery sa nachádzajú v lokalite Žižkova – Zuckermandel v Starom Meste, vo Vrakuni na Stavbárskej ulici a v Petržalke na Budatínskej ulici.

S budovaním polopodzemných kontajnerov sa však v Bratislave nekončí. Mestská spoločnosť Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) informovala, že záujem o vybudovanie takýchto kontajnerov prejavilo už viac ako 12 bratislavských lokalít.

V niektorých prípadoch už bol vydaný aj súhlas hlavného mesta s ich osadením. Sú to napríklad lokality Južné mesto, Zóna B, novostavba Slnečnice v Petržalke, Urban Residence v Rači či Vinohrady Villa – Park pod Kolibou v Novom Meste. Predbežný súhlas na vybudovanie polopodzemných kontajnerov majú aj bytové domy Miletičova 31–35 a 37–39 v Ružinove. Mestskí poslanci budú zároveň v stredu rokovať aj o možnosti budovania a financovania ďalších polopodzemných kontajnerov v Bratislave.

Polopodzemné kontajnery v Ružinove
6
Galéria
Zdroj: OLO a.s.
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM