Rôzne

V Rusovciach majú skutočný unikát: Striekačka z roku 1905 hasila aj najväčší bratislavský požiar

Stále funkčný stroj je najdôležitejšou súčasťou tradičnej súťaže s historickou hasičskou technikou, ktorú DHZ Rusovce organizuje už viac ako 30 rokov.

Ilustračný obrázok k článku V Rusovciach majú skutočný unikát: Striekačka z roku 1905 hasila aj najväčší bratislavský požiar
8
Galéria
Zdroj: TASR

Hoci členovia Dobrovoľného hasičského zboru (DHZ) Rusovce majú k dispozícii i najmodernejšiu hasičskú techniku, najcennejším kúskom v arzenáli zboru je vyše storočná striekačka z roku 1905 pomenovaná Franz Jozef.

Hasila židovské geto

Stále funkčný stroj, vyrobený v dnešnom Šoproni v Maďarsku, je zároveň najdôležitejšou súčasťou tradičnej súťaže s historickou hasičskou technikou, ktorú DHZ Rusovce organizuje už viac ako 30 rokov.

V súčasnosti čestný predseda DHZ Rusovce Viktor Chalás pripomenul, že zrod súťaže motivovalo znovuobjavenie hasičského artefaktu v polovici 80. rokov minulého storočia.

"Striekačku, s ktorou hasili aj historicky najväčší bratislavský požiar – v židovskom gete pod hradom v roku 1913, použili poslednýkrát pri požiari Matadorky v roku 1936. Potom ju uložili v stodole vtedajšieho veliteľa Františka Harrera, kde ostala takmer pol storočia, až ju objavili pri likvidácii objektu v polovici 80. rokov,“ ozrejmil Chalás.

Poklad hasičov

Členovia zboru dali striekačke postupne pôvodnú podobu vrátane farieb. „S pomocou laboratórneho rozboru sme dokázali určiť a namiešať originálny farebný odtieň, ozrejmil Chalás o „operácii“, ktorú rusovskí dobrovoľní hasiči na čele so súčasným predsedom DHZ Pavlom Urbanom uskutočnili pri príležitosti 100. výročia od vyrobenia striekačky.

Funkčný historický stroj nepotrebuje špeciálnu údržbu, no i bežnú starostlivosť, napríklad pri čistení piestov či tesnenia valcov, sprevádza vzťah k hodnote, ktorú vyše storočná striekačka pre hasičov má. „Samozrejme, mojkáme si ju, je to náš poklad,“ priznal Chalás.

Hasičská súťaž v Rusovciach

To, že by sa mohla striekačka aj funkčne využiť, a to pri súťaži historickou technikou, sa prvýkrát podarilo Rusovčanom zrealizovať v roku 1987.

"Okamžite sme sa stretli s pozitívnou odozvou a záujmom aj dobrovoľných hasičských zborov zo zahraničia,“ uviedol Chalás. V priebehu času i v súčasnosti sa na súťaži, konanej v prvej polovici septembra, zúčastňujú okrem slovenských DHZ aj dobrovoľní hasiči z Maďarska, Česka, Rakúska či Poľska.

„Najprv bola súťaž určená hasičom-veteránom, postupne však vekové obmedzenia padli a tímy môžu vytvoriť súťažiaci všetkých vekových kategórií,“ ozrejmil Chalás. „Mali sme tu dokonca aj tím žien-senioriek,“ dodal.

V sobotu 14. septembra sa v areáli rusovského kaštieľa uskutoční už 32. ročník súťaže. "Očakávame, že tak ako obvykle, aj v tomto roku privítame 12 až 15 tímov,“ povedal čestný predseda DHZ Rusovce. Verí, že oproti minulému roku, keď museli súťaž takmer zrušiť v dôsledku prudkého dažďa, sa počasie vydarí.

Historická striekačka z roku 1905 Franz Jozef v Rusovciach
8
Galéria
Zdroj: TASR

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM