Adriana Banásová Šport

V Ružinove si mohli v hre boccia zmerať sily všetci- dystrofici aj seniori

V telocvični Špeciálnej základnej školy na Nevädzovej v bratislavskom Ružinove sa uskutočnil druhý ročník turnaja v hre boccia. Jarný turnaj je opakovanou ponukou pre seniorov a muskulárnych dystrofikov, ktorí chcú aktívnym, nenáročným športom dať svojmu životu vyšší životný i spoločenský štandard.

Ilustračný obrázok k článku V Ružinove si mohli v hre boccia zmerať sily všetci- dystrofici aj seniori
Zdroj: TASR

Podujatie pripravilo občianske združenie Organizácia muskulárnych dystrofikov v SR prostredníctvom svojho športového klubu ŠK OMD Boccian Bratislava, pod záštitou mestskej časti Ružinov.

„Organizujeme 2. ročník jarného turnaja. Boccia je hra pre všetkých. Pre seniorov i zdravotne postihnutých na vozíčku. Ide o hru, pri ktorej sa hráč snaží hodiť červenú alebo modrú koženú loptičku čo najbližšie k nastavenej bielej. Pre týchto ľudí je to náročné najmä na psychiku, presnosť a trpezlivosť. Úspešnosť hodov sledujú rozhodcovia, ktorí aj celú súťaž vyhodnotia. Hrá sa v telocvičniach. Sme vďační mestskej časti Ružinov, ktorá nám poskytla vecné ceny pre víťazov súťaže,“ povedal organizátor podujatia Jozef Blažej zo združenia muskulárnych dystrofikov.

Ako dodal, úlohou turnaja je zoznámiť širšiu verejnosť, najmä seniorov a ľudí s akýmkoľvek zdravotným postihnutím, s hrou boccia. Cieľom tohto zoznámenia je umožniť športové vyžitie aj týmto skupinám, kde možnosť výberu športu je limitovaná, či už vekom, alebo zdravotným stavom.

Na turnaji sa mohol počas včerajšieho dňa zúčastniť každý, aj bez akejkoľvek skúsenosti s touto hrou. Len musel spĺňať jedno z týchto kritérií – byť senior alebo jednotlivec bez rozdielu veku s ťažkým zdravotným postihnutím, najmä so svalovou dystrofiou a inými nervovosvalovými ochoreniami.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM