Rôzne

V roku 2017 bola v Bratislave najväčšia priemerná ponuka novostavieb

Podľa Bencont Investments v poslednom štvrťroku 2017 ponúkalo byty na predaj v hlavnom meste 126 realitných projektov novostavieb.

Ilustračný obrázok k článku V roku 2017 bola v Bratislave najväčšia priemerná ponuka novostavieb
Zdroj: TASR

Rok 2017 bol síce rokom s najväčšou priemernou ponukou novostavieb v Bratislave, no už druhý kvartál po sebe vidno jej značný pokles. Znížila sa pod 4 000 bytov. Informoval o tom hlavný analytik konzultačnej spoločnosti Bencont Investments Matúš Jančura.

Ceny môžu ďalej rásť

„Pokiaľ by sa v blízkej budúcnosti dostala pod 3 000 bytov, dá sa očakávať ďalšia vlna zvyšovania cien bývania, keďže dopyt v najbližších dvoch rokoch s veľkou pravdepodobnosťou ostane rovnako silný,“ konštatoval. Jančura neočakáva v budúcnosti výrazné zvýšenie cien novostavieb.

Podľa Bencont Investments v poslednom štvrťroku 2017 ponúkalo byty na predaj v hlavnom meste 126 realitných projektov novostavieb. Ponuku oproti tretiemu kvartálu rozšírilo 7 nových projektov alebo ich ďalšie fázy, ktoré priniesli 541 bytov.

„Polovicu z tohto prílevu tvoril projekt Slnečnice – Mesto s ďalšou etapou. Celková ponuka voľných bytov poklesla medzikvartálne na 3952 bytov,“ informovala.

Aj napriek poklesu koncom roka označila konzultačná spoločnosť rok 2017 za najsilnejší v ponuke bytov, keď bolo v priemere na trhu 4 535 bytov každý štvrťrok. Uplynulý rok sa predalo v novostavbách 5 020 bytov, čo je denne 13,75 bytu. Ponuka voľných bytov sa držala v priemere na 4 500 bytoch. To podľa nej znamená, že pri zachovanom dopyte by uspokojila trh na najbližší rok.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM