Kultúra

V rámci festivalu Mesiac fotografie vás nadchne výstava s názvom Fotografia v službách propagandy

V bratislavskom Dome umenia/Kunsthalle je výstava o nedávnej minulosti v rôznych európskych krajinách. Pod názvom Fotografia v službách propagandy dokumentuje zneužívanie politickej moci v bývalom režime.

Ilustračný obrázok k článku V rámci festivalu Mesiac fotografie vás nadchne výstava s názvom Fotografia v službách propagandy
Zdroj: TASR

„Výstava je aj pri príležitosti 25. výročia Nežnej revolúcie, ktorá znamenala koniec totalitných režimov. Druhým dôvodom je vydanie obsiahlej knihy Dejiny európskej fotografie 1939–1969. Obsahuje kritické obdobie, keď nacistickú ideológiu vystriedala komunistická, ktorá v masovokomuni­kačných prostriedkoch výrazne ovplyvňovala verejnú mienku,“ povedala na pondelkovej (3.11.) vernisáži Bohunka Koklesová, ktorá s Michaelou Bosákovou výstavu kurátorsky pripravila.

Aby návštevník spoznal charakteristické ikonografické súvislosti diktátorských režimov, okrem agentúrnych fotografii zo Slovenska je vo výbere oficiálne vydávané obrazové spravodajstvo v Albánsku, Portugalsku, Bulharsku, Nemeckej demokratickej republike či Sovietskom zväze. Jednotlivé časti expozície sú členené do vzájomných súvislostí.

Napríklad kapitola Kult vodcu presviedča, že rôzne podujatia sa konali pri Stalinovej soche a tematickej výzdobe počas osláv 1. mája a iných masových podujatiach. V Bratislave sa konali oslavy narodenín nielen predsedu KSS Viliama Širokého (1952), ale aj Adolfa Hitlera (1941).

Časť Štátna a cirkevná moc konštatuje, že na Slovensku sa katolícka moc snažila dohodnúť s politickými reprezentáciami v čase slovenského štátu i tzv. Stalinskej éry. Potvrdzujú to fotografie vodcu a prezidenta republiky Jozefa Tisu na podujatiach. Séria fotografií Sovietska žena – náš vzor dokumentuje, že aj u nás ženy prekračovali plán v hutníckej výrobe a jazdili na traktoroch.

Výstava je v rámci festivalu Mesiac fotografie a potrvá do 30. novembra.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM