Rôzne

V račianskych škôlkach sa cez leto tvrdo pracuje

Kým deti prázdninujú, v škôlkach a školách sa dejú veľké veci. V septembri ich čakajú krajšie priestory.

Ilustračný obrázok k článku V račianskych škôlkach sa cez leto tvrdo pracuje
8
Galéria
Zdroj: TASR

V naoko prázdnych budovách račianskych škôlok pracujú opravári, elektrikári, podlahári či maliari a zveľaďujú priestory tak, aby sa v septembri deti vrátili do ešte krajších a vynovených budov.

Pracovné leto

Račianska samospráva týmto spôsobom už tradične využíva letné prázdninové obdobie na opravu rôznych záležitostí, ktoré sa za plnej prevádzky robia oveľa ťažšie.

Na materskej škole Gelnická sa v tomto období vymieňa elektroinštalácia, vzduchotechnika a maľujú sa niektoré skladové priestory, v materskej škole na Tbiliskej ulici sa vymieňajú podlahy a maľuje sa rovnako ako aj v škôlkach na Plickovej a Cyprichovej, škôlka Barónka sa pustila do rekonštrukcie jedálne.

Nová jedáleň sa momentálne dorába v rámci záverečnej fázy rozsiahlej rekonštrukcie aj v materskej škole Pri Šajbách, ktorá sa nadstavovala o jedno poschodie a zväčšila tak svoju doterajšiu kapacitu.

Elektrické kompostéry

Do oboch račianskych základných škôl – Na Hubeného aj na Tbiliskej ulici – dorazili elektrické veľkokapacitné kompostéry, ktoré dokážu spracovať takmer sto kilogramov jedla denne.

Pred rokom Rača pritom nakúpila desať menších elektrických kompostovacích zariadení na bioodpad, čím plnila nariadenie nového zákona o odpadoch, podľa ktorého odpad z kuchýň už nemôže byť súčasťou bežne zbieraného komunálneho odpadu. Elektrické kompostéry dokážu kuchynský odpad rozložiť už do 24 hodín s tým, že výsledný kompost vie byť užitočný pri obhospodarovaní záhrad či kvetinových záhonov.

„Prax však ukázala, že jedálne v našich školách potrebujú väčšie zariadenia. Požiadali a získali sme dotáciu z Environmentálneho fondu vo výške 59 tisíc eur, za tieto peniaze sme kúpili dva veľkokapacitné kompostéry do našich základných škôl a jeden menší do jedálne na Plickovej ulici, kde sa stravujú aj naši seniori a klienti stacionáru,“ povedal starosta Rače Peter Pilinský a dodal, že kompostéry z minulého roku sa použijú v materských školách, v ktorých vďaka zväčšovaniu kapacít dochádza k vzniku väčšieho množstva odpadu. S jedným kompostérom samospráva počíta aj v novej materskej škole, ktorá v Rači vzniká na Novohorskej ulici.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM