Samospráva

V račianskych materských školách dbajú na zdravie očí u detí

Riaditeľky materských škôl v Rači organizujú každý rok dobrovoľné vyšetrenia očí u detí so súhlasom rodiča.

Ilustračný obrázok k článku V račianskych materských školách dbajú na zdravie očí u detí
Zdroj: Bratislava - Rača

Prevencia ochorení očí u detí v predškolskom veku je veľmi dôležitou témou v materských školách v mestskej časti Rača. Riaditeľky sa odvolávajú na vyjadrenia detských oftalmológov, podľa ktorých sa vďaka včasnej diagnostike pomôže predísť možným komplikáciám v neskoršom veku a v dospelosti.

Vyšetrenie očí

Keďže dieťa v predškolskom veku nedokáže svoje prípadné problémy so zrakom dostatočne opísať slovami, môže sa stať, že ťažkosti si nevšimne ani ten najpozornejší ro­dič.

Riaditeľky materských škôl v Rači organizujú každý rok dobrovoľné vyšetrenia očí u detí so súhlasom rodiča a za poplatok 6 eur. Vyšetrenie sa robí bezdotykovým prístrojom zo vzdialenosti cca 1 meter, metóda vyšetrenia je absolútne bezbolestná. Moderný prístroj dokáže odhaliť už existujúce, ale aj začínajúce vývinové poruchy zraku.

Pred niekoľkými rokmi sme vďaka tomuto vyšetreniu odhalili veľmi vážnu očnú vadu u jedného dieťaťa. Dieťa bolo po vyšetrení ďalších odborníkov zoperované a rodičia sú veľmi vďační práve materskej škole za to, že sprostredkovávame takéto vyšetrenia. Dovtedy rodičia vôbec netušili, že dieťa trpí vážnym ochorením očka,“ povedala riaditeľka materskej školy Barónka Stanislava Mazáčková, ktorá najnovšie organizuje deťom v škôlke program Dentalalarm zameraný na ústnu hygienu a starostlivosť o zuby a ústnu dutinu.

Aj v materskej škole na Hubeného a Cyprichovej ulici deti už niekoľko rokov absolvujú vyšetrenie očí a prípadné chyby zraku si rodičia následne riešia individuálne u očných lekárov.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM