Samospráva

V Rači tento rok vyčistili 108 lokalít od čiernych skládok: Ľudia si z mesta robia smetisko!

Zo 108 lokalít sa podarilo odstrániť objemný, komunálny a čiastočne aj stavebný odpad.

Ilustračný obrázok k článku V Rači tento rok vyčistili 108 lokalít od čiernych skládok: Ľudia si z mesta robia smetisko!
Zdroj: TASR

Bratislavská mestská časť Rača sa v tomto roku zamerala v rámci oblasti životného prostredia na odstraňovanie „čiernych“ skládok.

Tony odpadu

Aj za pomoci verejnosti sa samospráve podarilo identifikovať a vyčistiť 108 lokalít a vyzbierať z nich zhruba 25 ton odpadu. Rača o tom informuje na svojom webe.

„Prostredníctvom portálu Odkazprestaros­tu.sk, kapacít inšpektorov verejného poriadku a aktívnej verejnosti sa nám podarilo identifikovať 108 lokalít s väčším výskytom odpadu vo forme menších (tri až 19 vriec odpadu) alebo väčších (20 a viac vriec) čiernych skládok,“ priblížila mestská časť.

Tieto miesta sa nachádzali najmä v lokalitách Žabí majer či Na Pántoch, ale aj v návštevnícky obľúbených račianskych vinohradoch či v okolí Knížkovej doliny.

Zo 108 lokalít sa podarilo odstrániť objemný, komunálny a čiastočne aj stavebný odpad.

Smetisko v meste

„Celková váha nazbieraného odpadu dosiahla približne 25 ton, ale presné číslo bude k dispozícii po uzavretí spolupráce s dodávateľom na čistenie čiernych skládok,“ podotkla račianska samospráva.

Všetky miesta, kde sa čierne skládky našli, bude teraz pravidelne, minimálne na štvrťročnej báze, kontrolovať prostredníctvom inšpektorov verejného poriadku.

„Nový odpad budeme flexibilne odstraňovať, aby sme predišli obnoveniu už čistených čiernych skládok, ktoré sa na svojom mieste nachádzali vo viacerých prípadoch niekoľko rokov,“ spresnila mestská časť.

Zároveň preskúma možnosti, ako vysadiť v miestach s čiernymi skládkami novú zeleň, inštalovať tu fotopasce či fyzické zábrany pri prístupe k už znečisťovaným lokalitám.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM