Správy

NARKS: Je dôležité stavať v Bratislave byty finančne dostupné aj pre širšie masy

Situáciu s výstavbou môže podľa NARKS zjednodušiť návrh zmien v stavebnom zákone.

Ilustračný obrázok k článku NARKS: Je dôležité stavať v Bratislave byty finančne dostupné aj pre širšie masy
Zdroj: TASR

Je dôležité, aby sa v Bratislave stavali byty finančne dostupné aj pre širšie masy obyvateľstva. V súčasnosti najviac bytov v tejto kategórii poskytujú mestské časti viac vzdialené od centra hlavného mesta, najmä Petržalka, Dúbravka, Devínska Nová Ves alebo Ružinov. Pre TASR to uviedla Národná asociácia realitných kancelárií Slovenska (NARKS).

Riešiť treba aj dopravu

Situáciu s výstavbou môže podľa NARKS zjednodušiť návrh zmien v stavebnom zákone. „Ide o urýchlenie povoľovacie procesu výstavby, skrátenie lehoty potrebnej od prípravy staviteľského zámeru po jeho realizáciu,“ priblížila asociácia s tým, že treba súbežne riešiť aj dopravu, aby sa v hlavnom meste s pribúdajúcimi bytmi podľa možnosti nekomplikovala.

V súvislosti s pripravovanou výstavbou nájomných bytov zo strany magistrátu asociácia uviedla, že by malo ísť o náhradné nájomné byty, nájomné a sociálne nájomné byty.

Luxus za tisíce

Tie by svojím určením teda mali pokrývať časť potrieb bývania u rôznych segmentov obyvateľstva. Do náhradných nájomných bytov by sa mali sťahovať obyvatelia, ktorí bývajú v zreštituovaných bytoch.

„Ich súčasné byty sa uvoľnia pôvodným majiteľom, reštituentom. Takže môže tu vzniknúť priestor na predaj týchto pôvodných bytov alebo ich využitie na komerčný prenájom,“ konštatuje NARKS s tým, že by sa tak o niečo by zvýšila kapacita nájomného bývania v hlavnom meste, záleží to však pravdepodobne od reakcie reštituentov.

Stavebné povolenia v Bratislave majú aj projekty s nadštandardnými bytmi s cenou, ktorá prekračuje 3500 eur za meter štvorcový (m2). V top lokalitách aktuálne stúpla na 5000 až 7000 eur/m2 pri tých najluxusnejších projektoch, uzatvára NARKS.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM