Tomáš Stupavský Rôzne

V Rači má vyrásť športovo-rekreačný areál na úkor BMX dráhy. Obyvatelia spúšťajú petíciu

Obyvatelia hlavného mesta pred niekoľkými týždňami spustili petíciu za zachovanie BMX dráhy v areáli Černockého v bratislavskej Rači. Obávajú sa totiž jej zániku pre žiadosť investora, spoločnosti LBG aréna, ktorý má v tesnej blízkosti dráhy postaviť športovo-rekreačný areál.

Ilustračný obrázok k článku V Rači má vyrásť športovo-rekreačný areál na úkor BMX dráhy. Obyvatelia spúšťajú petíciu
Zdroj: TASR

Investor totiž na jar požiadal o zmenu uznesení zastupiteľstiev hlavného mesta a Rače, a to vypustením podmienky či zrušením povinnosti zachovať existujúcu BMX dráhu v mestskej časti.

Hlavné mesto totiž zverilo pozemky, kde má športovo-rekreačný areál vyrásť, do správy Rače pod podmienkou, že existujúca BMX dráha s 30-ročnou históriou zostane zachovaná. Mestská časť uznesením schválila prenájom pozemkov investorovi s rovnakou požiadavkou. Podľa iniciátorky petície Kataríny Rácz vítajú záujem rozšíriť tunajšie možnosti športového vyžitia a nie sú proti výstavbe plánovaného zariadenia ako takého.

„My len chceme, aby sa zrealizovala tak, aby aj BMX klub Rača, ktorý dráhu prevádzkuje, mohol svoju činnosť vykonávať v súlade s kritériami, ktoré stanovuje Slovenský zväz cyklistiky, ako aj príručka Svetovej cyklistickej únie,“ povedala Rácz.

Problémom je cesta

Žiadosť investora však podľa nej reálne ohrozuje existenciu dráhy i jej prevádzkovateľa. Ako tvrdí, v nájomnej zmluve medzi mestskou časťou a investorom je uvedené, že povinnosť investora uzavrieť zmluvu o podnájme s prevádzkovateľom BMX dráhy zaniká, ak nedôjde k jej uzavretiu „z dôvodov, čo i len čiastočne, na strane prevádzkovateľa tejto dráhy“.

Hlavný nesúlad medzi záujmami investora a BMX klubom Rača je podľa nej v tom, že investor chce postaviť cestnú komunikáciu, ktorá spája dve parkoviská v rámci areálu, a to v cieľovej rovinke dráhy. V nej sa pritom nachádza brzdná dráha pretekárov, bezpečnostná zóna a koridor pre presun pretekárov z cieľa k štartu. „Ide len o to, aby sa tá cesta posunula a neprechádzala cieľovou rovinkou,“ vysvetlila Rácz.

Predseda BMX klubu Rača Mikuláš Rapčan uviedol, že sa v tejto veci uskutočnilo niekoľko rokovaní medzi klubom a investorom, ktorých cieľom bolo nájsť riešenie, aby pripravovaná výstavba nebola v priestorovej kolízii s existujúcou BMX dráhou.

„Nové investorove riešenie, prezentované aj nám na spoločnom rokovaní s investorom a so starostom Rače 4. mája, ešte viac než predtým zasahuje do funkčnosti dráhy. Z tohto dôvodu nemôže byť z našej strany akceptovateľné,“ skonštatoval Rapčan. Ako tvrdí, investor podľa posledného návrhu stále presadzuje umiestnenie dvojprúdovej cesty a zvýšenie počtu parkovacích miest.

Dráha leží na cudzích pozemkoch

Spoločnosť LBG aréna svoju žiadosť o zmenu uznesení odôvodňuje tým, že zástupcovia BMX klubu napriek opakovaným výzvam viac ako päť mesiacov neposkytli potrebnú súčinnosť pri uzatváraní podnájomnej zmluvy ku BMX dráhe a nedodali k nej svoje pripomienky. Ako ďalší dôvod uvádza investor samotné uznesenie mestského zastupiteľstva.

„Uznesenie v podobe, v akej je schválené, nie je v právnom štáte vykonateľné a realizovateľné bez zásahu do vlastníckych práv tretích osôb, keďže BMX dráha leží na cudzích pozemkoch z viac ako jednej tretiny,“ píše sa v stanovisku spoločnosti.

Petíciu za zachovanie BMX dráhy, ktorú podpísalo viac ako 900 ľudí, odovzdal petičný výbor poslancom Rače i hlavného mesta. Katarína Rácz osobne informovala v júni o petícii aj račianske zastupiteľstvo. „Starosta Rače Peter Pilinský na ňom navrhol zriadenie komisie za účelom dosiahnutia dohody medzi spoločnosťou LBG aréna a BMX klub Rača,“ uviedla pre hovorkyňa račianskeho starostu Eva Miklánková.

Spoločnosť LBG aréna plánuje v Rači výstavbu športového areálu s hokejovou halou, plavárňou či fitnes za približne 9-miliónov eur. Dotknuté územie je ohraničené ulicami Černockého, Kadnárova, Hečkova a Žitná. Areál plánuje spoločnosť začať stavať na budúci rok. So spustením prevádzky počíta v júni 2018.

Zámer investora, ktorý je predkladaný v dvoch variantoch, je momentálne v procese posudzovania vplyvov na životné prostredie. Verejnosť môže doň nahliadnuť do 10. júla aj na prízemí budovy magistrátu hlavného mesta. Do rovnakého termínu má možnosť zaslať svoje písomné stanovisko k zámeru Okresnému úradu Bratislava.

Prečítajte si tiež: Bratislavská Rača začala konať: Z vinohradov majú zmiznúť čierne stavby

Ilustračné foto.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM