Krimi

V prípade vraždy Simony v Bratislave vypovedali na súde znalci

Výpoveďami znalcov dnes na Okresnom súde Bratislava I pokračovalo hlavné pojednávanie s obžalovaným Holanďanom Gerritom Janom K., ktorý mal podľa obžaloby v roku 2014 v centre Bratislavy zavraždiť 25-ročnú Simonu.

Ilustračný obrázok k článku V prípade vraždy Simony v Bratislave vypovedali na súde znalci
Zdroj: Policajný zbor SR

Znalec z odvetvia psychológie mal posúdiť napríklad možnú motiváciu obžalovaného v kontexte miery agresivity jeho osobnosti.

Podľa neho obžalovaný Gerrit Jan K. nevykazuje žiadne znaky narušenia intelektu, pamäte či myslenia. „S tým, že je zjavná tendencia k zmenám stavu týchto funkcií pod vplyvom intenzívnych emócií,“ upozornil znalec. K výraznému zníženiu kontroly má u obžalovaného taktiež dochádzať v prípade jeho opojenia alkoholom či požitím psychoaktívnych lá­tok.

Zavraždená dievčina bola podľa znalca významnou vzťahovou osobou u obžalovaného.

„Je vysoko pravdepodobné, že akékoľvek zakolísanie v tomto vzťahu, vyvoláva u neho celkovú emočnú destabilizáciu, zvýšenú agresivitu v snahe ochrániť svoj sebaobraz a spolužitie bude pravdepodobne konfliktné,“ uviedol znalec. Bilanciu resocializácie u obžalovaného označil znalec za pozitívnu.

Holanďan tvrdil, že so znalcom sa o zavraždenej Simone vôbec nerozprával. „Ako môžete dospieť k vyjadreniu o tomto vzťahu?“ pýtal sa. Navrhol súdu pribrať iného znalca, ktorý by nebol podľa neho ovplyvnený vyšetrovacím spisom a médiami. Súd jeho návrh zamietol s upozornením, že obhajobe nič nebráni zabezpečiť si iný znalecký posudok na vlastné náklady.

Ďalší zo znalcov skúmal mobilný telefón obžalovaného. Vypovedal k počtu správ, fotiek či videozáznamov, ktoré v tomto telefóne našiel.

V novembri 2014 našli policajti obhorené telo mŕtvej ženy po požiari v byte na Obchodnej ulici v hlavnom meste. Podľa strážcov zákona mal obvinený Gerrit Jan K. Simonu z okresu Senica poraniť nezisteným predmetom na hlave a potom ju zapáliť. Žena utrpela rozsiahle popáleniny na viacerých častiach tela a zraneniam na mieste podľahla.

Čítajte viac: Dôchodca vypadol z balkóna petržalskej nemocnice

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM