Eva Sládková Rôzne Správy

V Prešporku sa jedli špeciálne veľkonočné dobroty. Recepty zozbierala slávna spisovateľka

Jednu z prvých kuchárskych kníh na Slovensku zostavila spisovateľka, ktorej dielo dnes patrí k povinnej literatúre.

Ilustračný obrázok k článku V Prešporku sa jedli špeciálne veľkonočné dobroty. Recepty zozbierala slávna spisovateľka
Zdroj: TASR/Martin Palkovič

Dnešná Biela sobota bola v minulosti dňom, počas ktorého sa ešte postilo. Zmenilo sa to až večer. V Bratislave sa varili a piekli rôzne dobroty.

Duchovné predpoludnie

Predpoludnie počas Bielej soboty nemali matky a dcéry vôbec jednoduché.

„Piekli chlieb, koláče, chystali jedlo a to všetko museli stihnúť dopoludnia. Potom išla celá rodina do chrámu na návšteva božieho hrobu. V kostoloch bol totiž umeleckou formou inštalovaný hrob so sochou Krista. Sviatky vyvrcholili v sobotu večer, keď zapadlo slnko. Hodinu po západe sa robili obrady vzkriesenia, ktoré mali pompézny charakter,“ vysvetľuje etnologička Katarína Nádaská.

Po obradoch sa skončil pôst a najväčší hladoši si už mohli dať čokoľvek, na čo mali chuť.

„Väčšina zabíjačiek sa robila počas fašiangov a keďže pred Veľkou nocou bol 40-dňový pôst, tak sa počas tohto obdobia údilo. Od soboty večera sa teda jedáci pustili nielen do vajíčok, ale aj do klobások, údeného mäsa, slaninky,“ dodáva Katarína Nádaská.

Posvätenie jedla

Gazdinky aj piekli. V prešporských rodinách nechýbali ťahané štrúdle, ani bratislavské rožky, buď makové alebo orechové.

„V meštianskych rodinách už v 19. storočí piekli náročnejšie druhy zákuskov – dobošky, orechové rezy a podobne. Preniklo to zo šľachtického prostredia. Recepty zozbierala do jednej z prvých slovenských kuchárskych kníh slávna spisovateľka Terézia Vansová, ktorá ju vydala začiatkom 20. storočia a potom už gazdinky piekli podľa tejto knihy.“

Aj v Prešporku a okolitých dedinách si obyvatelia dávali veľkonočné jedlo posvätiť v chrámoch.

„V nedeľu išli skoro ráno matky s dcérami na prvú rannú omšu, do košíka vzali jedlo, šunku vajíčka, fľašu s vínom, nechali to posvätiť a pripravili prvé slávnostné raňajky pre celú rodinu. Na obed bolo potom pečené jahňa alebo kozliatko – celé dlhé roky to tak bývalo, bolo to vyslovene veľkonočné jedlo. Šunka bola skôr iba doplnok. Dnes jahniatko nahradil sladký veľkonočný baránok,“ uzatvára etnologička.

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM