Kultúra

V Poľskom inštitúte vás potešia hneď dve výstavy významných fotografov

Poľský inštitút v centre Bratislavy sa tradične zapája do programu festivalu Mesiac fotografie. V rámci jeho 25. ročníka sú v jeho priestoroch dve výstavy autorov Stanislawa Ignacy Witkiewicza (používal pseudonym Witkacy) a Chrisa Niedenthala.

Ilustračný obrázok k článku V Poľskom inštitúte vás potešia hneď dve výstavy významných fotografov
Zdroj: TASR

„Obaja sú ikonami poľskej kultúry,“ povedal na dnešnej vernisáži riaditeľ Poľského inštitútu Andrzej Jagodzinski.

Witkacy (1885–1939)

Pochádzal z umeleckej rodiny. Matka bola hudobníčka, otec spisovateľ a kritik umenia, ktorý sa postaral o synove vzdelanie. Ten nikdy nechodil do školy, ale mal dobrých učiteľov. Ako vojak sa zúčastnil na prvej svetovej vojne a zažil aj boľševický revolučný prevrat v Rusku.

Tieto udalosti výrazne ovplyvnili katastrofizmus jeho diel a nedôveru v masy ľudí. Po návrate do Poľska sa sústredil na umeleckú tvorbu. Písal romány a dramatické texty, maľoval a fotografoval. Na začiatku druhej svetovej vojny utekal pred fašistickou armádou a po sovietskom vpáde z východu 17. septembra 1939 spáchal samovraždu.

Výber z jeho uzavretej tvorby zaplnil galériu inštitútu. Výstavu tvorí 40 najlepších a najvýznamnejších fotografií, ktoré sa stali súčasťou histórie fotografie.

Prevažujú autoportréty, ktoré novátorsky tvoril špeciálnou technikou a trikmi. Odlišujú sa aj neobyčajným metafyzickým výrazom svojej tváre aj iných portrétovaných osôb. Fotografie z medzivojnového obdobia vznikli v dôsledku úplne iného zmýšľania o úlohe umelca, ktorý je zároveň fotografom. Ďalšie čiernobiele zábery dokumentujú situácie mimo divadla, performance, vymyslené scény, ktoré autor sám vytvoril a sú veľmi blízke jeho divadlu.

Chris Niedenthal

Je syn poľských emigrantov, ktorý sa narodil v Londýne (1950). Dokumentuje život za železnou oponou vo východných krajinách, od 70. rokov býva v Poľsku. Získal ocenenie World Press Photo (1986), udelili mu Striebornú medailu Gloria Artis za zásluhy pre poľskú kultúru (2009).

Jeho výstava Cesta k slobode je v oknách Poľského inštitútu od Klobučníckej ulice. Fotograf predstavuje začiatky Solidarity, štafetu slobody od komunistického systému po demokraciu, ktorá sa stala inšpiráciou pre reformátorské hnutia v mnohých ďalších krajinách.

Na farebných záberoch z rokov 1989–1992 zdokumentoval zástupy ľudí pred obchodmi, prázdne regály v nich, demonštrácie, strety s davom policajtov a iné scény z každodenného života v období zásadných zmien. Medzi nimi je jedna z Niedenthalových najznámejších fotografií Čas apokalypsy, ktorá vznikla na začiatku zavedenia stanného práva. Predstavuje opancierované vozidlá pred kinom Moskva vo Varšave.

Výstavy potrvajú do 27. novembra.

Prečítajte si tiež: Milovníci fotografie si prídu na svoje: Festival Mesiac fotografie predstaví aj zbierku vznikajúceho múzea

Foto: Ilustračné.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM