Kultúra

Milovníci fotografie si prídu na svoje: Festival Mesiac fotografie predstaví aj zbierku vznikajúceho múzea

Začínajúci festival Mesiac fotografie 2015 v bratislavských galériách a múzeách ponúka 28 výstav a sprievodný program. Tradičný jesenný medzinárodný sviatok tohto obrazového umenia počas svojho 25. ročníka predstaví rôzne podoby historickej a súčasnej fotografie a má aj niekoľko noviniek.

Ilustračný obrázok k článku Milovníci fotografie si prídu na svoje: Festival Mesiac fotografie predstaví aj zbierku vznikajúceho múzea
Zdroj: TASR

„Medzi ne patrí prvá výstava pripravovaného špecializovaného múzea fotografie na Slovensku a chceme, aby z toho bol dlhodobý projekt. Novinkou je zmena centra festivalu i presunutie veľkých výstav z Domu umenia do Slovenského národného múzea na Žižkovu ulicu do Podhradia. Treťou zmenou sú nové témy, a to francúzska fotografia, nomádi a domov,“ uviedol riaditeľ festivalu Václav Macek.

Významné výstavy

Výstavami troch francúzskych autorov si pripomíname fotografiu tejto krajiny, keďže vďaka Európskemu domu fotografie v Paríži sa pred 25 rokmi začal bratislavský festival. Preto je Francúzsko svojím spôsobom jeho čestným hosťom. Podľa Maceka medzi najatraktívnejšie patrí výstava Roberta Doisneaua, ktorý skvele odráža radostnú a optimistickú éru 50. a 60. rokov 20. storočia.

Na to nadväzuje ďalšia významná francúzska osobnosť Bernard Plossu, ktorý v nasledujúcich desaťročiach hľadal nové podoby fotografie. Mladú generáciu tejto krajiny zastupuje projekt fotografky Myette Fauchere pripomínajúci väzby Francúzska na jeho bývalé africké kolónie.

Prečítajte si tiež: Príbeh Obchodnej počas tridsiatich rokov vám rozpovie unikátna výstava fotografií priamo vo výkladoch ulice

Dramaturgia podujatia stavia na opozícii domova a nomádstva. Program bol pripravovaný pred rokom, preto nejde o zámerný súvis s aktuálnou utečeneckou krízou, hoci sa mu nedá vyhnúť. Domov je však širší fenomén a môžeme doň zahrnúť aj zenové sledovanie plynutia času prírody Nora Knapa či autentické dokumentárne záznamy zo zápasu Solidarity s politickou mocou v Poľsku v osemdesiatych rokov od Chrisa Niedenthala. Tiež dokumentárne fotografie Martina Kollára z Izraela či reportáže Andreja Bána z etnických konfliktov.

Opäť dostáva veľký priestor slovenská fotografia. Jej začiatky reprezentuje výstava Eduarda Kozicsa, ktorý fotografoval významných predstaviteľov a bežných obyvateľov Bratislavy i návštevníkov mesta, jeho architektúru, zákutia, klasické aj nové umelecké diela.

Stal sa prvým a jediným fotografom Bratislavy, ktorý sa v podobnom rozsahu a s porovnateľnou intenzitou zaoberal týmto mestom, jeho podobami a životom. Prierezovú expozíciu má Judita Csáderová, ďalší domáci autori sú Ján Šipőcz, Boris Németh, manželia Stachovci, Martin Gerboc, Mária Pinčíková a iní.

Česká fotografia je zastúpená veľkou prezentáciou To najlepšie z Czech Press Photo. Kolekcia pripravená pre Mesiac fotografie je výberom z rozsiahlej retrospektívnej prehliadky usporiadanej pri príležitosti 20-ročného trvania tejto vrcholnej novinárskej súťaže.

Ocenení autori

Medzinárodnými porotami ocenených 150 fotografií popredných českých a slovenských autorov tvorí obrazovú históriu života a sveta v uvedenom období. V spolupráci s Českým centrom je výstava Markéty Luskačovej, s inštitútom tvorivej fotografie FPF Slezskej univerzity v Opave sú dve expozície. Okrem 25 rokov tohto inštitútu aj pod názvom Drtikol, Funke, Rőssler, Wiškovský.

V sprievodnom programe opäť nebude chýbať medzinárodná súťažná prehliadka portfólií, ktorej víťaz bude mať výstavu v nasledujúcom ročníku festivalu. Uskutoční sa retrospektívna prehliadka filmov Miša Suchého, slovenského autora žijúceho v USA. Mladí fotografi z rôznych krajín budú mať svoj Off festival v Pisztoryho paláci. Novinkou sú komentované prehliadky pre školy, ktoré sa môžu prihlásiť v Stredoeurópskom dome fotografie.

Prečítajte si tiež: Francúzska hviezda ZAZ vystúpi opäť v Bratislave, organizátori musia vyhovieť jej zoznamu prianí

Foto: Ilustračné.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM