Maros Palesch Iné športy

V plávaní súťažili ľudia s mentálnym znevýhodnením

Už tretí rok sa v podobnom čase stretli ľudia s mentálnym znevýhodnením na ZKR Gaudeamus, aby si zmerali sily v plaveckej súťaži. Zámerom celej akcie bolo, aby ľudia s mentálnym znevýhodnením, ktorí majú radi plávanie a prekonali strach z vody, súťaž

**„Aj dnešné plavecké závody postihnutých dokazujú, že župa má eminentný záujem vtiahnuť ľudí, ktorí sú znevýhodnení, do života, ktorý my považujeme za bežný. Inými slovami, veľmi im pomáhame tým, že im umožňujeme kvalitne žiť život tak, ako ho žije väčšina populácie,“ **povedal župan Pavol Frešo.

Cieľom pretekov nebolo iba prilákať súťaže chtivých klientov DSS, ale hlavne dať priestor pre tých klientov, ktorí sa rozhodli prekonať svoj strach z vody. Plavecké preteky sa po prvýkrát uskutočnili v novom bazéne Zariadenia komunitnej rehabilitácie Gaudeamus. Súťaž sa uskutočnila aj vďaka Bratislavskej župe, ktorá je zriaďovateľom organizátorskej DSS prof. Karola Matulaya, ale hlavne vďaka pomoci dobrovoľníkov z ra­dov Útvaru čestnej stráže prezidenta SR.

„Našim cieľom je, aby sa rozšírila plavecká verejnosť. Jednak ľudia s mentálnym znevýhodnením a aby aj ľudia, rodiny a zamestnanci pochopili, že je to pre nich veľmi dobrá fyzická príprava aj na psychiku. Je to pre nich radosť a tešia sa z toho,“ uviedla riaditeľka DSS prof. Karola Matulaya Edita Kruzslíková. Výhercovia jednotlivých disciplín získajú kovovú medailu alebo keramickú medailu, ktorú robili klienti z keramickej dielne.

Tretí ročník Regionálnych plaveckých pretekov pre ľudí s mentálnym znevýhodnením mal veľmi pôsobivú účasť súťažiacich. Do súťaže sa totiž prihlásilo až 69 plavcov zo 16 družstiev z verejných a neverejných DSS v rámci Bratislavského kraja. Plávalo sa 19 rozplavieb a dve štafety, z ktorých jednej sa zúčastnili zmiešané družstvá. Víťazi jednotlivých kategórií odkazujú: „Vyhrali sme nielen my, vyhrali všetci, ktorí sa zúčastnili a dokázali vytvoriť neopakovateľnú atmosféru.“

Zdroj + foto: BSK, Iveta Tyšlerová

plavaren
5
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM