Správy

V Pezinku uvažujú nad vytvorením oddelenia hlavného architekta

V Pezinku uvažujú, že vytvoria oddelenie hlavného architekta. Iniciátorom tejto myšlienky je mestský poslanec Igor Hianik, ktorý dúfa, že sa mu podarí získať podporu poslancov i vedenia mesta.

Ilustračný obrázok k článku V Pezinku uvažujú nad vytvorením oddelenia hlavného architekta

Oddelenie hlavného architekta by podľa Hianika pomohlo napríklad pri hľadaní riešenia dopravy či už statickej alebo dynamickej z pohľadu urbanistických kvalít priestorovej tvorby, nie len dopravného inžinierstva. Taktiež hľadanie nových foriem zelene, vytváranie alejí či malých lokálnych parkov.

Hľadanie konceptu

V moderných mestách sa podľa Hianika snažia hľadať čo najkvalitnejšie riešenia transparentným a zároveň najlacnejším spôsobom. „Takýmto spôsobom je vypisovanie medzinárodných alebo celoštátnych urbanisticko-architektonické súťaží,“ podotkol.

Najdôležitejšou úlohou útvaru hlavného architekta by tak malo byť hľadanie otvoreného konceptu rekonštrukcie, prestavby či rozvoja mesta. Stanoviť podmienky a zakomponovať požiadavky obyvateľov z participatívneho plánovania.

Pre vznik útvaru hlavného architekta je však potrebná vôľa zo strany vedenia mesta i mestského zastupiteľstva, pretože tento krok má vplyv na rozpočet, personálnu štruktúru i vznik nových všeobecne záväzných nariadení.

Šebesta si to nevie predstaviť

Téma by sa mala prvýkrát otvoriť na zasadnutí Komisie územného plánovania, výstavby a životného prostredia pri pezinskom zastupiteľstve 11. apríla.

Prednosta Mestského úradu v Pezinku Miroslav Šebesta povedal, že legislatívnym nástrojom na územné plánovanie mesta alebo obce je územný plán ako všeobecne záväzný právny predpis, ktorý komplexne rieši priestorové a funkčné využitie územia, ekologickú stabilitu či jeho historické hodnoty.

„Len zákon, respektíve všeobecne záväzný predpis môže občanom ukladať povinnosti v stavebnej činnosti. Osobne si neviem predstaviť, aké by bolo postavenie hlavného architekta v štruktúrach mesta, ak zo zákona nemá žiadne kompetencie,“ uviedol prednosta.

Hlavný architekt by mohol konať len v intenciách platného územného plánu mesta Pezinok. Šebesta podotýka, že v zmysle stavebného zákona je orgánom územného plánovania mesto a v zmysle zákona o obecnom zriadení má dva kompetentné orgány – primátora a mestské zastupiteľstvo, ktoré si môže zriadiť aj komisie ako poradné orgány.

Prečítajte si tiež: Pezinok sľúbený štadión stále nemá. Spoločnosť Aréna Pezinok musí uhradiť stotisícovú pokutu

Foto ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM