Nina Táborská Samospráva

V Petržalke začína zimná údržba. Mapa pomôže obyvateľom lepšie sa orientovať, kto sa má postarať o čistotu na ulici

Mestská časť je na zimu pripravená. Petržalka vlani spresnila povinnosti vo VZN o dodržiavaní čistoty a poriadku na území mestskej časti Bratislava-Petržalka. Pre Petržalčanov pripravila aj prehľadné mapy s farebne rozlíšeným vyznačením povinných na verejných priestranstvách.

Ilustračný obrázok k článku V Petržalke začína zimná údržba. Mapa pomôže obyvateľom lepšie sa orientovať, kto sa má postarať o čistotu na ulici

Petržalka zabezpečuje zimnú službu prostredníctvom Miestneho podniku verejnoprospešných služieb Petržalka v zmysle „Operačného plánu zimnej služby na zimnú sezónu 2015/2016“.

Zimná pohotovosť sa začína 15. novembra 2015 a končí 15. marca 2016. Tento termín môže byť ovplyvnený mimoriadnymi poveternostnými vplyvmi, vtedy operačný štáb zimnej služby určí termín nástupu a ukončenia zimnej služby mimo týchto termínov.

„Aby sa aj obyvatelia mohli zorientovať, kto sa má postarať o čistotu chodníkov a komunikácií, pripravila mestská časť v minulom roku prehľadné mapy s farebne rozlíšenými verejnými priestranstvami,“ informovala Bratislava24.sk Michaela Platznerová z petržalského ú­radu.

V mape sú vyznačené komunikácie a chodníky, ktorých čistenie zabezpečuje mestská časť (vyznačené červenou a oranžovou) a chodníky, ktorých zimnú údržbu zabezpečujú podľa platného VZN č. 2/2014 správcovia nehnuteľností, a to prioritne pred bytovým domom (vyznačené na mape modrou) a následne aj za ním (vyznačené bielou farbou).

Rozsah zimnej údržby, ktoré zabezpečuje Miestny podnik verejnoprospešných služieb zahŕňa:

CHODNÍKY pridelené rozpisom v spolupráci s oddelením nakladania s majetkom a oddelením životného prostredia s prevahou chodníkov pozdĺž komunikácií III. triedy a chodníky priľahlé pozdĺž komunikácií II. triedy v zmysle Cestného zákona, prístupové chodníky k materským a základným školám, zdravotným zariadeniam, DSS Medveďovej 21 a DD Poloreckého, Memory a Stredisku sociálnych služieb Mlynarovičova, celkom v dĺžke viac ako 52 km zabezpečia dva traktory Solaris 35, jeden Solaris 45 a jeden Solaris 55, ďalej štyri žacie stroje vybavené radlicami.

SCHODISKÁ k terasám v správe mestskej časti.

KOMUNIKÁCIE III. triedy a priľahlé parkoviská v správe mestskej časti a prístupovú komunikáciu k nemocnici na Antolskej ulici, všetky v dĺžke viac ako 46 km dvomi traktormi Dorado 76 a Zetor 5341.

V prípade voľných kapacít čistia pracovníci aj iné chodníky a plochy podľa zmlúv s ich správcami, prípadne majiteľmi. Komunikácie I. a II. triedy (s premávkou MHD) a zástavky MHD, uvoľňovanie priechodov pre chodcov a uvoľňovanie kanalizačných vpustov zabezpečuje Hlavné mesto SR Bratislava.

Obyvateľom sú k dispozícii telefonické linky zimnej služby 0905 902254 a 02/63820 158 ako aj profil na sociálnej sieti kam sa Petržalčania môžu obrátiť počas celých 24 hodín so svojimi podnetmi.

Prečítajte si tiež: Vianočný stromček v susednej Viedni rozsvietia už túto sobotu! Čo všetko ponúknu viedenské trhy tento rok?

Foto: Ilustračné.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM