KAW Správy Samospráva

V Petržalke spisujú pamätihodnosti. Pomôžte hodnotné diela zachrániť!

Mestská časť už od minulého leta mapuje pamiatky na svojom území. Každý Petržalčan môže pomôcť odhaliť zanedbané alebo zabudnuté svedectvo doby.

Ilustračný obrázok k článku V Petržalke spisujú pamätihodnosti. Pomôžte hodnotné diela zachrániť!
8
Galéria
Foto: Katarína Winklerová / Zdroj: bratislava.dnes24.sk

Petržalka je miesto so zaujímavou históriou. Za relatívne krátky čas jej existencie tu možno nájsť desiatky pamiatok a hodnotných umeleckých diel. Poobzerajte sa okolo seba a pomôžte ich vyhľadať a spísať.

Dielam vdýchnu nový život

O súpis diel a pamiatok sa pokúsilo už niekoľko organizácií. Zoznam väčšiny pamiatok, pamätihodností, tabúľ a umeleckých diel aj s fotografiami môžete už dnes nájsť aj na webovej stránke Petržalky.

„Teraz nám ide predovšetkým o to, aby sme zmapovali všetky objekty umiestnené v rámci bytovej výstavby, ktoré nikdy neboli odovzdané do správy ani majetku mestskej časti a neexistujú o nich podrobnejšie informácie,“ povedala Bratislava24.sk v čase spustenia projektu hovorkyňa Petržalky Michaela Platznerová.

„Niektoré pamätihodnosti boli odstránené nevedno kým a kam, veľa z nich je vo veľmi zlom technickom stave. Preto sa samospráva obrátila na obyvateľov, ktorí denne okolo nich chodia a možno si už ani neuvedomujú, že to bolo kedysi umelecké dielo,“ pripomenula hovorkyňa.

Mestská časť chce spomínané objekty podrobnejšie zmapovať, zaznamenať ich momentálny stav, pokúsiť sa nájsť majiteľa alebo správcu a prispieť k ich obnove alebo odstráneniu. Ako bude s daným objektom naložené, záleží, samozrejme, od stavu v akom sa nachádza.

Nebuďte ľahostajní

Výzva mestskej časti nezostala bez odozvy. „Napríklad nás jeden občan upozornil, že Strom života na Furdekovej je zhrdzavený, dokonca hrozí, že sa na ňom môže niekto zraniť. Pracovníci oddelenia kultúry tento stav zadokumentovali, aktuálne jeho osud riešia v spolupráci s autormi,“ hovorí Lenka Krekovičová z oddelenia kultúry, ktorá sa súpisu pamiatok intenzívne venuje.

„V dobrom stave sú pamiatky, kde je jasné, kto sa má o ne starať, napríklad pred kostolmi. Na druhej strane je smutné, že napríklad plastika Zlomene krídlo na Tyršovom nábreží, osadená len v roku 2006, je už poškodená vandalmi. Keď súpis pamiatok ukončíme, pokúsime sa nájsť aj ich vlastníka, resp. správcu v spolupráci s Krajským pamiatkovým úradom a hlavným mestom,“ dodáva Lenka Krekovičová.

Ak teda o nejakej pamiatke, alebo jej časti, viete, oznámte to na oddelenie kultúry Miestneho úradu Petržalka.

Petržalčania, pomôžte nájsť pamätihodnosti svojho sídliska
8
Galéria
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM