Správy

V Petržalke sa vlani narodili DESIATKY dvojičiek a aj trojičky: KOĽKO ľudí tam vlastne žije?

Petržalka prezradila zaujímavé údaje. Vedeli ste o tom, že vlani sa tam napríklad narodilo 55 párov dvojičiek?

Ilustračný obrázok k článku V Petržalke sa vlani narodili DESIATKY dvojičiek a aj trojičky: KOĽKO ľudí tam vlastne žije?
Zdroj: TASR/Dano Veselský , Pexels.com

Bratislavská Petržalka evidovala ku koncu minulého roka 116 343 obyvateľov s trvalým pobytom vrátane cudzincov.

Nové prírastky

Narodilo sa 2 140 detí, na trvalý pobyt v mestskej časti rodičia prihlásili „len“ 953 z nich. TASR o tom informovala hovorkyňa Petržalky Mária Halašková.

„Zaujímavosťou je, že už druhý rok po sebe prišlo v Petržalke na svet 55 párov dvojičiek a jedny trojičky. A tiež to, že až štyri ženy sa rozhodli nerodiť v nemocnici, ale v domácom prostredí,“ približuje Halašková.

Narodil sa Kolos, Rio či Merlin

Pri dievčenských menách dominovala Ema a Emma, Nina, Viktória, Sára, Natália a Olívia. Pri chlapcoch preferovali rodičia mená Samuel, Teo, Teodor, Adam, Jakub, Michal a Oliver. Až dve krstné mená dostalo 40 dievčat a 31 chlapcov. Núdza nebola ani o netradičné krstné mená. Pri dievčatách to bola Luna, Naia, Zendaya či Dior, u chlapcov Alvin, Alper, Kolos, Rio či Merlin.

Menej svadieb

Oproti roku 2022 výrazne poklesol počet svadieb. Manželstvo uzatvorilo 289 párov, čo je o takmer 50 menej ako rok predtým. Väčšina sobášov bola civilných, 68 sobášov bolo s cudzincom. Namiesto tradičného obradu v sobášnej sieni preferujú niektoré páry svadbu na iných miestach. Sedemdesiatsedem párov sa vlani rozviedlo.

Na petržalskej matrike vydali okrem klasických matričných úkonov 1 649 duplikátov matričných dokladov a 325 matričných dokladov v cudzom jazyku do krajín EÚ. Cez osobitnú matriku bolo podaných 400 žiadostí o zápis a zlegalizovanie matričných udalostí (narodenie, uzavretie manželstva, úmrtie slovenského občana v zahraničí). Vybavili aj 194 žiadostí o skrátenie priezviska pre dievča (bez slovenského prechyľovania).

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: Polícia SR - Bratislavský kraj
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM