Eva Sládková Správy Samospráva

V Petržalke pribudne nová škôlka. Na tieto účely zrenovujú schátranú budovu

Magistrát Bratislavy vyhovel samospráve Petržalky a zveril jej to správy budovy na Hrobákovej ulici.

Ilustračný obrázok k článku V Petržalke pribudne nová škôlka. Na tieto účely zrenovujú schátranú budovu
Zdroj: TASR

Včera (vo štvrtok 14. mája) mestskej časti doručili protokol o zverení budovy.

„Začína sa písať nová budúcnosť tejto budovy, ktorej chceme prinavrátiť jej predchádzajúcu funkciu – teda chceme do nej vrátiť život a smiech našich najmenších,“ vraví miestny poslanec Pavol Škápik.

Nedostatok škôlok

V minulosti bolo v Petržalke dosť škôlok, no s klesajúcou pôrodnosťou sa tam stalo to, čo aj inde v Bratislave, ba vlastne na celom Slovensku. Samosprávy si nemohli dovoliť prevádzkovať materské školy, ktoré neboli dostatočne zaplnené a tak ich zatvorili. V ostatných rokoch však opäť nastal populačný boom a rodičia majú problémy s umiestňovaním detí do škôlok. Iné to nie je ani v Petržalke.

„V jednej bývalej škôlke nájdete ministerské archívy, iné zívajú prázdnotou, ďalšie sa stali priam ruinami alebo skončili v súkromných rukách,“ vraví Pavol Škápik.

Príbeh Hrobákovej

Na prípade budovy bývalej škôlky na Hrobákovej ulici sa ukazuje, že ak sa chce, tak sa aj týmto budovám môže prinavrátiť ich funkcia. V prvom rade musí byť záujem obyvateľov – rodičov, čo v Petržalke a najmä v okolí tejto budovy je.

„V druhom rade musí byť ochota majiteľa a tu, keďže majiteľom je magistrát, tak bola nielen ochota, ale aj eminentný záujem. No a do tretice, v tomto prípade zohrala rolu aj odvaha petržalského zastupiteľstva,“ vraví predseda poslaneckého klubu Teamu Vallo v Petržalke Pavol Škápik.

Aj napriek pandémii

Súčasná situácia, keď aj mestská časť Petržalka bude mať v súvislosti s pandémiou koronavírusu výrazne znížený finančný príjem do kasy z podielových daní by mohla naznačovať, že by samospráva mala odložiť rozširovanie kapacít škôlok. Ako však vraví miestny poslanec, Petržalka ako dobrý hospodár, sa na túto finančnú investíciu začala pripravovať už skôr.

„Minulý rok samospráva časť peňazí ušetrila optimalizáciou nákladov, časť peňazí odložila tým, že neinvestovala do projektov a ostatné potrebné financie doplní zo zvýšeného príjmu z daní z nehnuteľností. Bez týchto plánovaných prostriedkov či zvýšenia daní by sme tento sen mnohých petržalských rodičov a detí nedokázali uskutočniť,“ uzavrel Pavol Škápik.

Nová škôlka by mohla otvoriť svoje brány už na budúci rok.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM