Správy Samospráva

Majitelia terás v problémoch: Staré Mesto chce odpustiť maximálne 50 percent z dane

Mestská časť tvrdí, že túto situáciu treba riešiť, avšak nie tak, aby vygenerovala ďalšie problémy.

Ilustračný obrázok k článku Majitelia terás v problémoch: Staré Mesto chce odpustiť maximálne 50 percent z dane
11
Galéria
Zdroj: TASR

Bratislavská mestská časť Staré Mesto je ochotná odpustiť gastronomickým prevádzkam a kaviarňam maximálne 50 percent z dane za užívanie verejného priestranstva pre terasy na jej pozemkoch v centre hlavného mesta. Samospráva pritom argumentuje analýzou svojich finančných možností. O tom, či a v akej výške sa odpustí podnikateľom táto daň, rozhodnú staromestskí poslanci na svojom májovom zasadnutí.

Staré Mesto rokuje s magistrátom

„Ak sa Staré Mesto nechce ocitnúť v situácii, keď by si muselo vziať úver, ktorý by, mimochodom, splácali Staromešťania, môže naša podpora lokálneho gastrobiznisu dosiahnuť maximálne 50-percentné odpustenie dane,“ uviedla mestská časť na sociálnej sieti. Staré Mesto tvrdí, že rozumie ťažkej situácii kaviarnikov a podnikateľov v gastronomickom priemysle, v ktorej sa ocitli pre opatrenia v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu.

Mestská časť tvrdí, že túto situáciu treba riešiť, avšak nie tak, aby vygenerovala ďalšie problémy. „Pred pár dňami sme sa stretli s majiteľmi kaviarní a reštaurácií a transparentne sme im vysvetlili, čo si Staré Mesto môže dovoliť a čo už by bolo značne problematické,“ tvrdí staromestský miestny úrad.

Podnikateľom vysvetlil, že si nemôže dovoliť znížiť daň zo zaujatia verejného priestranstva na nulu, pretože by to pre rozpočet mestskej časti znamenalo výpadok financií potrebných na školstvo, sociálne služby či údržbu.

„Mestá ako Trnava alebo Trenčín odpúšťajú 100 percent dane za zaujatie verejného priestranstva preto, lebo si to môžu dovoliť. Do ich pokladnice prúdia aj dane za ubytovanie (turistická daň). Tie do rozpočtu bratislavských mestských častí idú vo výške nula eur, dane z ubytovania idú do magistrátnej pokladnice. V tomto je situácia spomenutých miest jednoduchšia,“ tvrdí Staré Mesto.

Podotýka, že ak by hlavné mesto pomohlo kaviarnikom v Starom Meste, ale aj v iných mestských častiach, a zadotovalo by 25 percent dane za zaujatie verejného priestranstva, znamenalo by to pre podnikateľov celkovú úľavu vo výške 75 percent z dane. „Považujeme to za rozumné riešenie a rokujeme o tom s vedením mesta,“ uviedla mestská časť.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM