Správy

V Petržalke chodia voliť aj bezdomovci

Viac ako 1700 ľudí bez domova je zapísaných v jednom z volebných okrskov na Základnej škole Dudova v bratislavskej Petržalke. Predseda okrskovej volebnej komisie Martin Petráš hovorí, že tak evidujú najviac bezdomovcov z celého Slovenska.

Ilustračný obrázok k článku V Petržalke chodia voliť aj bezdomovci
Zdroj: Webnoviny.sk

Predseda okrskovej komisie povedal, že väčšina z bezdomovcov prichádza veľmi dobre edukovaná a presne vie, čo má robiť. Mnohí bezdomovci sú už vopred rozhodnutí, koho budú voliť.

„Je pre nás potešujúce, že aj takí ľudia sa rozhodujú k voľbe a dnes okolo poludnia ich tu bolo relatívne dosť veľa, až nad naše očakávania. To nás prekvapilo,“ povedal Petráš. Podotkol však, že všeobecne možno vnímať zvýšený záujem ľudí o voľbu v parlamentných voľbách.

„Nepýtajú sa na informácie, iba povedia, že miestom trvalého pobytu sú zapísaní na okresnom úrade a vypýtajú si volebné hárky,“ priblížil s tým, že doniesť vždy musia občiansky preukaz, kde majú vyznačené ako miesto trvalého pobytu okresný alebo obecný úrad. „Zatiaľ sa nám nestalo, že by občiansky preukaz nemali,“ dodal

Komisia však mala dnes už napríklad problém s tým, že dvaja bezdomovci chceli odísť s hlasovacími hárkami, ktoré im po volebnom akte ostali. „My sme ich poučili, že môžu dostať 33-eurovú pokutu od okresného úradu. Obaja sa tak vrátili a volebné lístky odovzdali. Jeden z nich bol síce trochu agresívnejší, ale druhý poslúchol hneď. O nejakom masívnom kupovaní hlasov sa teda nedá hovoriť, my sme si to nevšimli,“ podotkol Petráš.

V bratislavskej Petržalke je zapísaných 97 765 voličov. Od otvorenia volebných miestností je priebeh volieb podľa hovorkyne Petržalky Michaely Platznerovej pokojný. „V žiadnom zo 102 okrskov sme doteraz nezaznamenali žiadnu výnimočnú situáciu,“ dodala.

Prečítajte si tiež: Šokujúca smrť priamo pred volebnou miestnosťou v Ružinove

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM