Rôzne

V nocľahárni sv. Vincenta de Paul sa uskutočnil koncert populárnych hudobných skupín

Desiatky postelí na čas odpratali a v neútulnej hale pri letisku postavili koncertné pódium s reflektormi. V najväčšej bratislavskej nocľahárni sv. Vincenta de Paul, kde sa každú noc vyspí aj vyše 150 bezdomovcov, prišli zahrať Korben Dallas Symphony, Puding pani Elvisovej, skupina Lola Marsh.

Ilustračný obrázok k článku V nocľahárni sv. Vincenta de Paul sa uskutočnil koncert populárnych hudobných skupín
Zdroj: TASR

Na koncerte s názvom Doma dobre bolo skutočne plno. Akcia mala ľuďom ukázať, v akých neútulných priestoroch bezdomovci spia i to, ako ďaleko od mesta sa hala nachádza. Na okraj Bratislavy ľudí vyviezla kyvadlová doprava, zvyšných asi 200 metrov si už odšľapali po svojich. Do kopca ponad diaľnicu niektorí kráčali aj so svojimi deťmi.

V jednej hale na návštevníkov čakali diskusie, v druhej sa konal koncert. Priestor zaplnili desiatky ľudí, už keď začala hrať prvá kapela, Korben Dallas si do nocľahárne so sebou dokonca priviedol aj Štátny komorný orchester Žilina, s ktorým hral po prvý raz. Nad tým, či vôbec prídu do netradičných priestorov zahrať, veľmi nerozmýšľali.

„Nevideli sme dôvod neprísť. Máme za sebou úspešný rok a tak sme mali pocit, že by sme aj my mali urobiť niečo pekné. Toto je podujatie, ktoré si zaslúži podporu,“ povedal Lukáš Fila z kapely. Kedysi vraj tiež pomáhal bezdomovcom či užívateľom drog a do nocľahárne na Ivanskej ceste už doniesol aj oblečenie.

„Nie je mi to teda proti srsti. A nie sme ani kapela, ktorá by si potrpela na nejakú veľkú strojenosť. Sme zvyknutí hrávať v kluboch, z ktorých mnohé nie sú na oveľa vyššej úrovni,“ podotkol Fila. „Kapely, ktoré žijú na Slovensku, vedia, že bezdomovectvo je jedna z vecí, ktoré treba riešiť,“ myslí si Mišo Kaščák, ktorý koncert spoluorganizoval. Pri kapele z Izraela však bol sám prekvapený, že jej reakcia bola okamžite pozitívna. „Plus boli veľmi nadšení, že sa takéto koncerty vôbec dejú,“ dodal.

Problém bezdomovectva treba riešiť

Toľko elektroniky ako dnes v nocľahárni ešte nikdy nemali, vraví riaditeľ neziskovej organizácie Depaul Slovensko Juraj Barát. Celé pódium pritom postavili i zložili dnes. Ani na jednu noc tak nocľaháreň nezatvorila svoje brány. „Prišli sme ráno, keď ľudia bez domova odišli a o ôsmej začali stavbu,“ opísal Kaščák.

Prvý koncert však nezačínal bežne večer, ale už o 14.00 h. Do večera sa totiž musela technika znova zbaliť a postele do haly porozkladať späť. „Nemôžeme koncertovať dlhšie, aby naši klienti mohli prejsť normálnym procesom ako každý deň – registráciou, ubytovaním, stravou, sociálnym poradenstvom. Aby teda aj dnes dostali všetko to, čo dostávajú v iné dni,“ podotkol Barát.

Koncert Doma dobre ukončil podujatie Mesiac bez domova, počas ktorého sa občianske združenia a neziskové organizácie snažili upozorniť na to, že problém bezdomovectva treba riešiť. „Ľudia si hádam aj po dnešnom koncerte uvedomia, že tým, ktorí potrebujú pomoc, naozaj pomôcť treba a že to nie je len nejaká šialená snaha ľudskoprávnych aktivistov. Títo ľudia sa ocitli v situácii, do ktorej sa môže dostať ktokoľvek z nás bez rozdielu,“ povedal Kaščák. „Či z toho vznikne tradícia, uvidíme, no ideálne by bolo, ak by sme o pár rokov nemali už prečo takýto koncert organizovať,“ do­dal.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM