Alexandra Húsková Rôzne Rôzne

V netradičnom cyklosúboji miest na trenažéroch zvíťazila cyklistika...a Banská Bystrica

V cyklosúboji slovenských miest Bratislavy a Banskej Bystrice si okrem fanúšikov a nadšencov cyklistiky prišli zmerať sily aj primátori oboch miest. Aj napriek tomu, že primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal v špritne na 500 m zvíťazil, celkové víťazstvo patrí Banskej Bystrici.

Ilustračný obrázok k článku V netradičnom cyklosúboji miest na trenažéroch zvíťazila cyklistika...a Banská Bystrica
Zdroj: Dnes24.sk

V Bratislave pri Sade Janka Kráľa a v Banskej Bystrici na Námestí SNP sa konalo netradičné podujatie, ktoré bolo jednou z akcií v rámci podujatia Európsky týždeň mobility.

Na upravených cyklistických trenažéroch pretekali cyklisti počas vymedzeného času dvoch hodín, s cieľom prejsť za svoje mesto čo najvyšší počet kilometrov v čo najvyššej priemernej rýchlosti.

Súčasťou tejto súťaže bol aj bicyklový šprint na 500 m, v ktorom si zmerali sily primátori oboch miest – bratislavský primátor Ivo Nesrovnal a banskobystrický primátor Ján Nosko. Banskobystrickí účastníci napokon zvíťazili, pretože prešli takmer 123 km pri priemernej rýchlosti takmer 55 km za hodinu, kým Bratislavčania prešli za ten istý čas takmer 91 km s priemernou rýchlosťou niečo cez 40 km za hodinu.

„Aj napriek tomu, že som dostal defekt a cyklošprint sme museli opakovať, som spokojný. Nie sme síce víťazi, ale veď jazda na bicykli nie je len o športovom zápolení, je to zároveň spôsob ako aktívne tráviť voľný čas a pre mnohých Bratislavčanov aj spôsob každodennej dopravy,“ povedal po skončení súťaže primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

Akcie v rámci Európskeho týždňa mobility pokračujú až do 22. septembra. Vyvrcholením ETM bude okrem dňa bez áut aj piatkový program Mobility Happening na Námestí SNP, ktoré bude v úseku od Uršulínskej ulice po Kamenné námestie a Klobučnícku ulicu od 8:00 hod. do 20:00 hod. uzavreté.

Prečítajte si aj: Ako by vyzerali ulice bez áut? Presvedčte sa na vlastné oči

Verejný priestor námestia a priľahlých komunikácií sa zmení na zónu bez áut s atrakciami na tému alternatívnej dopravy v meste.

Súčasťou programu je pumptracková dráha určená pre nácvik jazdy zručnosti pre malých i veľkých so známym horským cyklistom Filipom Polcom, výstava bambusových bicyklov a bromptonov, mobilné dopravné ihrisko s dopravným kurzom pre deti, jazdy na ebikoch (elektorbicykloch), či prezentácia elektromobilov.

Prečítajte si aj: Na cyklotrasách možno spoznávať historické aj prírodné krásy Záhoria i Podunajska

Zaujímavou bude aj Klobučnícka ulica, ktorá sa na jeden deň zmení na pešiu zónu.

Držiteľom platných vodičských preukazov pripomíname, že v termíne od 16. – 22. septembra majú možnosť po preukázaní sa vodičským preukazom cestovať bezplatne v denných spojoch MHD. Na nočné, prímestské či prihraničné spoje si musia kúpiť cestovný lístok.

Prečítajte si aj: Cestovanie zadarmo MHD sa začalo: Revízori vykonávajú kontroly, niektorí Bratislavčania o akcii ani nevedia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM