ESL Rôzne Správy

Proti korone očkujeme zatiaľ veľmi pomaly. Samosprávy ponúkajú pomoc

Krajina, kde sa darí očkovať rýchlo a efektívne, je napríklad Izrael.

Ilustračný obrázok k článku Proti korone očkujeme zatiaľ veľmi pomaly. Samosprávy ponúkajú pomoc
Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa

Prvých ľudí na Slovensku zaočkovali počas vianočných sviatkov. Registračný systém je zatiaľ stále otvorený len pre zdravotníkov a portál korona.gov začal zverejňovať aj čísla zaočkovaných ľudí u nás. Zatiaľ to vyzerá biedne.

Pomoc samospráv

Na to, aby sme sa mohli vrátiť do normálu potrebujeme podľa vedcov zaočkovať aspoň dve tretiny občanov. Tempo je však na Slovensku mimoriadne pomalé. Zatiaľ čo spomínaný Izrael už zaočkoval vyše milióna ľudí, u nás sú to stále len tisíce. Navyše, vakcináciu sprevádzajú problémy a chaos.

„Staré Mesto preveruje možnosti zapojenia samosprávy do zriadenia vakcinačných centier,“ uviedla starosta mestskej časti Zuzana Aufrichtová.

„Ja rátam s tým, že nakoniec budú musieť očkovanie zabezpečiť aj tak samosprávy. V telocvičniach a kulturákoch,“ dodal starosta Rače Michal Drotován.

Starosta obce neďaleko Bratislavy Michal Lackovič sa už aj oficiálne ponúkol pomoc premiérovi aj ministrovi zdracvotníctva.

„Ak sme dokázali celoplošne testovať, tak dokážeme aj celoplošne očkovať,“ vraví Michal Lackovič.

Výhody

Výhodou to, ak sa do vakcinácia zapoja samosprávy je to, že dokážu ľudí lepšie presvedčiť a centrá by boli blízko k ich domovom.

„Som toho názoru, že (nielen) napr. seniori, ktorí u nás žijú a platia miestne dane desiatky rokov, musia mať možnosť nehľadať miesto, ale byť vybavení v obci, kde žijú, prirodzene prednostne. Aj vzhľadom na mobilitu. Uvedomujeme si, že k dokumentu klarifikujúcemu stratégiu očkovania v Slovenskej republike bude zrejme nutné prijať akýsi dodatok o „špecifických účelových vakcinačných bodoch popri vakcinačných centrách“, ktoré vzniknú. Využime, prosím, obrovskú dôveryhodnosť samospráv, ktorou na Slovensku (na rozdiel od mnohých iných subjektov či inštitúcií) ešte stále disponujeme. Nepremárnime šancu, ktorá sa nám naskytuje. Sme tu a chceme pomôcť,“ uzatvára Marek Lackovič.

Vakcinácia proti koronavírusu:

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM