han Rôzne

V Nemocnici Bory sa už OPERUJE: Pacienti jednej poisťovne však majú SMOLU!

V Nemocnici Bory sa od začiatku mája začalo operovať. Zrealizovali tam onkogynekologické, ortopedické a neurochirurgické operácie, aj prvú chirurgickú operáciu s využitím robotickej technológie Da Vinci Xi.

Ilustračný obrázok k článku V Nemocnici Bory sa už OPERUJE: Pacienti jednej poisťovne však majú SMOLU!
33
Galéria
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) operačné programy zatiaľ nezazmluvnila, urobili tak iba súkromné zdravotné poisťovne. VšZP pre TASR reagovala, že s nemocnicou rokuje o zazmluvnení jednodňovej zdravotnej starostlivosti.

Generálneho riaditeľa nemocnice Ľuboša Lopatku vzniknutá situácia mrzí a verí, že sa ju podarí čo najskôr napraviť. „Po vyše mesiaci od oficiálneho otvorenia musíme pri plánovaní operačných zákrokov a hospitalizáciách začať robiť rozdiely medzi poistencami jednotlivých zdravotných poisťovní. Navyše, viac ako 50 percent z doteraz ošetrených pacientov bolo poistencami VŠZP,“ skonštatoval. Nemocnica do konca apríla vyšetrila vyše 2400 pacientov.

Zatiaľ len iné úkony

Aktuálny rozsah zdravotnej starostlivosti nemocnica poskytuje v režime verejného zdravotného poistenia iba pacientom zo súkromných poisťovní Dôvera a Union ZP. „Zmluva so štátnou VšZP naďalej pokrýva iba ambulantné a rádiodiagnostické výkony,“ ozrejmil hovorca siete nemocníc Svet zdravia a polikliník ProCare Tomáš Kráľ.

VšZP potvrdila to, že s nemocnicou aktuálne rokuje o zazmluvnení jednodňovej zdravotnej starostlivosti. „V primárnom záujme VšZP je momentálne naplniť potreby všetkých nemocníc podľa vyhlášky Ministerstva zdravotníctva SR a zároveň zabezpečiť kvalitnú ústavnú zdravotnú starostlivosť na celom Slovensku, čo sťažuje napätá finančná situácia v rezorte zdravotníctva,“ uviedla pre TASR.

Deklaruje, že jej záleží na tom, aby mali poistenci prístup k zdravotníckej starostlivosti aj v Nemocnici Bory. „Žiadosť, ktorá nám bola doručená však nie je kompletná, a preto sme vyzvali zástupcov nemocnice Bory na doplnenie chýbajúcich náležitostí a odstránenie nedostatkov, aby sme pre našich klientov mohli zabezpečiť kvalitnú a bezpečnú zdravotnú starostlivosť,“ dodala VšZP.

Nemocnica Bory okrem operačných programov uviedla do prevádzky aj prvú lôžkovú časť a rozšírila činnosť oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny, doplnil Kráľ. Ďalšie časti nemocnice budú uvádzané do prevádzky postupne. Začiatkom júna má byť otvorená pôrodnica s neonatológiou, v septembri plánuje nemocnica spustiť aj urgentný príjem a pracovisko dialýzy.

Ďalšie aktuálne témy

Nová nemocnica BORY
33
Galéria
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM