Nina Táborská Kultúra

V meste sa začal Seniorfest, dôchodcom ponúkne vzdelanie i zábavu

Podporiť aktívny prístup seniorov k svojmu zdraviu, okoliu či modernej komunikácii. To je hlavným cieľom októbrového podujatia Seniorfest, vďaka ktorému sa môžu bratislavskí seniori v nasledujúcich týždňoch vzdelávať, súťažiť, športovať či zabávať.

Ilustračný obrázok k článku V meste sa začal Seniorfest, dôchodcom ponúkne vzdelanie i zábavu
Zdroj: TASR

Bratislavská samospráva si pre dôchodcov v hlavnom meste pripravila počas októbra, mesiaca úcty k starším, program s viacero podujatiami.

V rámci nich môžu napríklad absolvovať počítačovú školu, vlastivedné vychádzky so sprievodkyňou, súťažiť v lúštení krížoviek, naučiť sa správne dýchať i navštíviť workshop o možnostiach využitia svojej tvorivosti. Už dnes si mohli dať počas Dňa zdravia odmerať v krvi cukor či cholesterol.

„Týmito pútavými akciami chceme pritiahnuť seniorov zo všetkých bratislavských mestských častí. Program sme pripravili tak, aby pokrýval vzdelávaciu i zábavnú časť,“ priblížil na tlačovej konferencii koordinátor Rady seniorov Bratislavy Bohdan Telgársky.

Špeciálne ocenenie

Podľa jeho slov odchodom do dôchodku život nekončí a seniori sa chcú naďalej vzdelávať a byť užitoční pre mesto a svoje okolie. Podľa námestníčky primátora hlavného mesta Ivety Plšekovej je Seniorfest jedným zo spôsobov, ako chce samospráva poďakovať seniorom za ich prácu či prínos do spoločnosti.

„Seniori sú rovnocennou skupinou občanov a nemali by byť marginalizovaní pre svoj vek, či len preto, že nechodia už do práce,“ skonštatovala. Zároveň vyjadrila potrebu väčšej medzigeneračnej solidarity, ktorú možno prejaviť napríklad tým, že mladí uvoľnia starším miesto v MHD, alebo obyvatelia budú nápomocní k susedom vo vyššom veku.

V rámci Seniorfestu nebude chýbať ani ocenenie Senior roka, na ktoré môže verejnosť posielať svoje nominácie ešte do stredy 7. októbra. Samotné slávnostné ocenenie piatich bratislavských seniorov sa uskutoční počas podujatia Kytica pozdravov, vo štvrtok 15. októbra v Zrkadlovej sále bratislavského Primaciálneho paláca.

Bohatý program

V programe festivalu si môžu napríklad dôchodcovia nájsť aj workshop, ktorý sa bude venovať možnostiam využitia ich tvorivosti a práce, či medzinárodný seminár o možnostiach vzdelávania. Veľký záujem predpovedá aj akcia s názvom Počítačová škola pre seniorov.

Bohatý program si počas tohto mesiaca pripravili aj jednotlivé mestské časti Bratislavy. Seniorfest uzatvorí 29. októbra koncert populárnej hudby pre seniorov v Mestskom divadle P.O. Hviezdoslava. Okrem divadla sa do podujatia zapojili aj Mestská knižnica v Bratislave či Galéria mesta Bratislavy i ďalšie organizácie.

Hlavné mesto má na roky 2014 až 2020 vlastný Program aktívneho starnutia. Jedným z jeho zámerov je získať prehľad o potrebných a v súčasnosti nevykonávaných verejno-prospešných činnostiach. Spolu s Fakultou manažmentu Univerzity Komenského v Bratislave a prostredníctvom zhruba 4000 dotazníkov získa mesto potrebné informácie, s ktorými môže následne pracovať.

Bratislavské dobrovoľnícke centrum bude dotazník zasielať elektronicky aktívnym seniorom, na ktorých má kontakt. Dotazník dostanú dôchodcovia aj do rúk, a to prostredníctvom zástupcov seniorských komunít.

Prečítajte si tiež: Jubilejné Kultúrne leto v Bratislave sa skončilo: Podujatia prilákali stotisíc návštevníkov

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM