Nina Táborská Kultúra

Ružové favoritky: Viete, čo spôsobilo inváziu týchto retro vozidiel?

Videli ste ružové favoritky na Kamennom námestí, pred prezidentským palácom či na Námestí Ľ. Štúra? Neodparkoval ich tam žiaden hulvát. Ide len o skutočne originálnu reklamu. Tento zhmotnený symbol 90. rokov totiž láka ľudí na výstavu do novootvorenej Kunshtalle Bratislava.

Ilustračný obrázok k článku Ružové favoritky: Viete, čo spôsobilo inváziu týchto retro vozidiel?
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk

Minulý piatok 19. septembra, sa dlhoročné úsilia o zrodenie bratislavskej Kunsthalle stali realitou a galéria sa nadšencom umenia aj zvedavým návštevníkom uviedla hneď dvomi výstavami. Jednou z nich je PARADOX 90. Kurátorské koncepcie v období mečiarizmu (1993 – 1998).

V súvislosti s výstavou sú na troch miestach v hlavnom meste odparkované autá Škoda Favorit, ktoré sa nedá nevšimnúť si. A to nie len pre ich netradičné umiestnenie, ale tiež pre samotnú farbu, je ružová. Prečo je tomu tak, vysvetlil pre Bratislava24.sk spoluautor kampane a komunikačný poradca pre KHB Martin Knut.

„Toto auto sa predávalo po celom bývalom socialistickom bloku Európy a bolo vnímané ako ľudové vozidlo. Chceli sme tým zadefinovať, že KHB nie je elitárska inštitúcia, že môže byť pre všetkých, že aj široká verejnosť môže porozumieť súčasnému vizuálnemu umeniu,“ hovorí Knut.

Pravdaže, nejde len o symbol, ale aj o pútavú marketingovú kampaň. „Týmto samochodiacim bilbordom, ktorý dokáže na seba upútať sme chceli prilákať ľudí, našich potenciálnych návštevníkov,“ vysvetlil spoluautor výstavy Knut a dodal na záver:

„Ružová farba je zároveň korporátnou farbou úvodnej výstavy s názvom PARADOX 90. Kurátorské koncepcie v období mečiarizmu (1993 – 1998)., a preto aj všetky tri favority sú práve ružové.“

Už budúci týždeň sa bratislavská Kunsthalle s touto výstavou zapojí do festivalu BLAF (Bratislava Art Festival). Nenechajte si újsť štyri dni spoznávania bratislavských galérií zadarmo.

Ružové favoritky lákajú do Kunsthalle Bratislava
12
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM