Kultúra

V marci sa oplatí ísť do kina! Filmy, ktoré by vám nemali újsť, sa nakrúcali v Bratislave

Dávno ste neboli v kine? Je načase to zmeniť. V aktuálnom programe nájdete snímky, na ktoré po odchode z kinosály hneď tak nezabudnete.

Ilustračný obrázok k článku V marci sa oplatí ísť do kina! Filmy, ktoré by vám nemali újsť, sa nakrúcali v Bratislave
11
Galéria
Zdroj: ÚNOS facebook

Únos

O filme Únos, počas týždňa od jeho uvedenia do kín, bolo napísaných už nespočetne veľa kritík. Väčšina z nich sa zhoduje v jednom: Film treba vidieť! Nie kvôli jeho nadpriemernej kinematografickej hodnote, ale preto, že na veci, ktoré zachytáva, by sa nemalo zabúdať.

Únos je prvým politickým thrillerom v dejinách porevolučnej slovenskej kinematografie.

Film zobrazuje príbeh okolo únosu prezidentovho syna či podozrivé prepojenia medzi zločinom, mafiou, tajnou políciou a mocou v polovici 90. rokov minulého storočia. Podnetom k jeho vzniku bola kniha Dominika Dána Popol všetkých zarovná. Pod réžiu a scenár Únosu sa podpísala Mariana Čengel Solčanská, vo filme účinkujú herci Rebeka Poláková, Milan Ondrík, Dano Heriban, David Hartl, Vladislav Plevčík, Tomáš Hanák, Ján Greššo, Juraj Hrčka, Maroš Kramár, Ingrid Timková a ďalší.

Únos sa nakrúcal v bratislavských reáliách. Spoznáte v ňom známe ulice, Slavín aj hotely v meste.

Piata loď

Rodinná dráma rozpráva príbeh dvoch detí, ktorý inšpirovala skutočná udalosť, o nevinnej hre, ktorá navždy zmení životy. Malá Jarka má mamu, ktorá nechce byť mamou. Zúfalo hľadá lásku a nachádza ju náhodou, keď za zvláštnych okolností vezme dve batoľatá do opustenej záhradnej chatky. Jej konanie je dojemným a detsky úprimným pokusom napraviť svet dospelých svojou hrou na rodinu, akú by chcela mať.

Slovensko-česká snímka Piata loď už stihla zožať úspech aj za hranicami Slovenska.

Piata loď získala na Berlinale (67. MFF Berlín) Krištáľového medveďa za najlepší film sekcie Generation Kplus (cena detskej poroty). Ocenenie si v Berlíne prevzala režisérka Iveta Grófová.

Film sa natáčal v hlavnom meste a okolí. Uvidíte v ňom vinohrady, záhrady aj zábery z bratislavských ulíc. Piata loď vznikla na motívy úspešného rovnomenného románu Moniky Kompaníkovej. Slovenská premiéra ju čaká o pár dní – 16. marca.

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: YouTube.com
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM