Kultúra

Bratislava si zahrala v slávnych a úspešných filmoch. Viete, kde v meste sa nakrúcali?

Kto by nepoznal známe hollywoodske filmy ako Mierotvorca, Dračie srdce či Povstanie. Kulisu všetkých tvorili viac či menej známe miesta v Bratislave.

Ilustračný obrázok k článku Bratislava si zahrala v slávnych a úspešných filmoch. Viete, kde v meste sa nakrúcali?
8
Galéria
Zdroj: Facebook

Mierotvorca

Čas tak rýchlo letí. Kto by povedal, že ubehlo už 20 rokov odvtedy, čo George Clooney s Nicol Kidman absolvoval akčnú naháňačku po Hviezdoslavovom a Hlavnom námestí. Bratislava sa v roku 1997 na chvíľu „prezliekla“ za Viedeň, New York a Sarajevo. Filmárom sa oplatilo investovať do takýchto úprav. Nakrúcanie v hlavnom meste Slovenska ich vyšlo aj tak oveľa lacnejšie než filmovačka v Rakúsku. Výklady obchodov v Starom Meste boli „vylepšené“ krajším dreveným obkladom, nakrúcalo sa na Kapitulskej, v Inchebe a aj v ďalších častiach mesta. Clooney si vo Filme Mierotvorca (The Peacemaker) zahral podplukovníka špeciálnej americkej armádnej jednotky a Nicole Kidman expertku na jadrovú fyziku.

Dračie srdce

Rok pred Mierotvorcom sa na Slovensku natáčal aj film Dračie srdce z dielne režiséra Roba Cohena. Rozprávkový veľkofilm sa nakrúcal v štúdiách na Kolibe aj v okolí Bratislavy, fantastické scény sa odohrávali aj v okolí Čachtického a Spišského hradu, či v Slovenskom raji. Mnohí Bratislavčania mali dokonca možnosť účinkovať ako komparzisti v tomto filme. Snímka bola nominovaná aj na Oscara v kategórii Najlepšie vizuálne efekty.

Povstanie

Možno si ešte pamätáte na rozruch okolo filmového štábu a najmä herca Davida Schwimmera (Rossa z Priateľov), keď v Bratislave v roku 2001 nakrúcali vojnovú drámu Povstanie. Množstvo scén sa odohralo vo vtedy ešte neupravenom sklade č. 7, ktorý stojí pri Eurovea. Film divákov preniesol do roku 1943. Odohráva sa vo varšavskom gete, kde sa uväznení poľskí Židia vzbúria proti nacistickej armáde. Do Bratislavy vtedy prišli herecké hviezdy ako Jon Voight, Leelee Sobieski či spomínaný Schwimmer.

Wilsonov

Český film Wilsonov z roku 2015, ktorého kulisou bolo Hviezdoslavovo námestie, SND aj ďalšie časti nášho mesta, bol inšpirovaný povojnovou Bratislavou. Temná detektívka podľa námetu novely M. Hvoreckého Najhorší zločin vo Wilsonove bola nominovaná na cenu Českého leva vo viacerých kategóriách. Zahrali si v ňom Jiří Macháček, Vojtěch Dyk, Ľuboš Kostelný, Táňa Pauhofová aj Richard Stanke.

Staršie slovenské filmy

Zlatá éra starších slovenských filmov stavala tiež na bratislavských exteriéroch. V piatok trinásteho… od Paľa Bielika z roku 1953, Statočný zlodej aj komédia Šťastie príde v nedeľu od Jána Lacka z roku 1958 – všetky tieto filmy sa nakrúcali v bratislavských uliciach a parkoch. Dôležitou kulisou bola aj električka.

Neskôr, v roku 1962, sa v Bratislave aj v okolí mesta nakrúcal film Slnko v sieti. Veľká časť filmu o vzťahu mladých ľudí Bely a Fajola sa odohráva na streche domu na bývalom Odborárskom námestí.

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: YouTube.com
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM