Rôzne

V Malackách postavia kompostáreň

Kompostáreň by mala stáť v areáli bývalých vodární na Stupavskej ulici. Ak sa mestu nepodarí financovanie z eurofondov, bude hľadať alternatívy.

Ilustračný obrázok k článku V Malackách postavia kompostáreň

V niekdajšom areáli vodární na Stupavskej ulici v Malackách by mala vzniknúť kompostáreň. Mesto chce prevádzku zriadiť pomocou eurofondov.

„Podali sme už projekt na technológiu v sume 1,3 milióna eur a na jeseň predložíme projekt na stavbu v hodnote 800-tisíc eur,“ spresnil informácie primátor Malaciek Juraj Říha.

„Ak sa nepodarí financovanie z eurofondov a naša žiadosť nebude úspešná, mesto bude hľadať ďalšie alternatívy financovania,“ dodal. Pripomenul v tejto súvislosti, že zákon o odpadoch nariaďuje samosprávam povinnosť spracúvať biologický odpad.

Postupné vysporiadanie pozemkov

K využitiu lokality na Stupavskej ulici pre účel kompostárne hovorí fakt, že územný plán mesta Malacky definuje toto územie ako areál technickej infraštruktúry, jedným zo spôsobov využitia je teda aj areál komunálnych služieb.

Říha vysvetlil, že samospráva sa pre túto lokalitu rozhodla i preto, že zámerom mesta je postupné vysporiadanie pozemkov v užívaní tretích subjektov, ktoré sú použiteľné na verejnoprospešné účely mesta.

„Preto sme vytypovali pozemky vo vlastníctve spoločností, v ktorých má mesto svoj majetkový podiel. Medzi ne patria aj pozemky vo vlastníctve Bratislavskej vodárenskej spoločnosti (BVS) v lokalite Vampil na Stupavskej ulici,“ odôvodnil výber lokality primátor.

Poslanci mestského zastupiteľstva schválili návrh na odkúpenie bývalého areálu vodární na svojom rokovaní vo štvrtok 23. júna.

Pred pár rokmi mesto uvažovalo o zriadení kompostárne na Hlbokej ulici. Projekt však ostal iba na papieri, keďže sa v tejto lokalite nepodarilo vysporiadať a sceliť pozemky pre ďalší rozvoj komunálnych služieb.

Čítajte aj: Malacky pripravili generel cyklistickej dopravy

Ilustračný obrázok

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM