Samospráva

Malacky pripravili generel cyklistickej dopravy

Pripraveným generelom mesto reaguje na problém, s ktorým zápasí väčšina miest na Slovensku – nárast individuálnej automobilovej dopravy, ktorý vytvára tlak na budovanie nových ciest a parkovísk.

Ilustračný obrázok k článku Malacky pripravili generel cyklistickej dopravy
Zdroj: TASR

V Malackách plánujú vybudovať 15 km dlhú cyklistickú sieť, ktorá ráta s piatimi hlavnými trasami. Návrh sformulovalo mesto v genereli cyklistickej dopravy, ktorý budú vo štvrtok schvaľovať poslanci Malaciek.

„Dokument navrhuje komplexnú hlavnú a doplnkovú cyklistickú infraštruktúru a v prípade prijatia poslancami bude zároveň podkladom pre spracovanie alebo doplnenie územného plánu mesta,“ vysvetlila hovorkyňa Malaciek Ľubica Pilzová.

Hlavnú cyklistickú infraštruktúru by mali tvoriť diagonála Kostolište – Pernek, radiála Juh – centrum, radiála Táborisko – centrum, radiála Továrenská – Radlinského a hlavný mestský okruh.

Návrh generelu zohľadňuje existujúcu i plánovanú dopravnú infraštruktúru a plynule na ňu nadväzuje. „V rámci prvej etapy by sa mala vybudovať diagonála Kostolište – Pernek, s prácami by sa malo začať už v tomto roku, resp. v roku 2017,“ uviedla hovorkyňa.

Problém nárastu automobilovej dopravy

Pripraveným generelom mesto reaguje na problém, s ktorým zápasí väčšina miest na Slovensku – nárast individuálnej automobilovej dopravy, ktorý vytvára tlak na budovanie nových ciest a parkovísk. Viceprimátor Malaciek Milan Ondrovič pripomína, že efektívnejšou a navyše aj trvalo udržateľnou cestou rozvoja mestskej mobility do budúcnosti je podpora rozvoja cyklistickej dopravy pri súčasnej podpore verejnej osobnej dopravy.

„Je potrebné vytvoriť také podmienky, aby bol bicykel použiteľný bez obmedzení ako plnohodnotný dopravný prostriedok pri ceste do zamestnania a škôl, za nákupmi, službami či voľnočasovými aktivitami,“ zdôraznil Ondrovič.

Pripomenul taktiež, že schválenie generelu cyklistickej dopravy je podmienkou čerpania financií z dotačných fondov pre územie Bratislavského samosprávneho kraja. O dotáciu sa mesto chce uchádzať už v rámci najbližšej výzvy.

Prečítajte si tiež: Nová Dunajská promenáda opäť vyvolala búrlivé diskusie. Zmiešané prostredie je nebezpečné pre chodcov i cyklistov

Foto: Ilustračné.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM