Rôzne

V krajinách Európy hodnotili zdravotníctvo: Slovensko sa prepadlo o štyri priečky

V aktuálnom rebríčku Európskeho zdravotníckeho užívateľského indexu (EHCI - Euro Health Consumer Index 2018) sa Slovensko umiestnilo na 17. mieste so 722 bodmi.

Ilustračný obrázok k článku V krajinách Európy hodnotili zdravotníctvo: Slovensko sa prepadlo o štyri priečky
14
Galéria
Zdroj: TASR

V správe, ktorú vypracovala organizácia Health Consumer Powerhouse (HCP), sa počínanie Slovenska v oblasti zdravotníctva v roku 2018 hodnotí ako „nie príliš zlé“. Slovensko malo ešte predvlani celkové 13. miesto (749 bodov).

„Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR vynakladá všetko úsilie na to, aby bola zdravotná starostlivosť poskytovaná v čo najvyššej kvalite, aby pacienti mali čo najlepšie podmienky na liečbu a lekári a ostatní zdravotnícki pracovníci adekvátne podmienky na svoju prácu,“ uviedla v reakcii pre TASR hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Rezort si pochvaľuje zlepšenie pracovných podmienok zdravotníckych pracovníkov, diagnostiku a liečbu pacientov, či postupnú modernizáciu nemocníc, rekonštrukcie oddelení i prístrojové vybavenie. „Možno hovoriť o komplexnej modernizácii prístrojovej techniky, aká v rezorte doteraz nebola, ktorá taktiež výrazne prispieva k zlepšovaniu kvality a odrazí sa v blízkych rokoch,“ zdôraznila Eliášová.

Podľa hovorkyne rezort zdravotníctva financie využíva efektívnejšie a kladie dôraz na kvalitu. Ministerstvo chváli aj zlepšenie manažmentu záchrany života pacientov s cievnou mozgovou príhodou.

EHCI je výročné hodnotenie národných európskych systémov zdravotníckej starostlivosti a zahŕňa 35 krajín. Od roku 2005 ho zostavuje švédska organizácia Health Consumer Powerhouse.

Rebríček sa zostavuje na základe 46 indikátorov, akými sú napríklad práva a informácie pre pacientov, prístup k starostlivosti, výsledky liečby, rozsah a dosah služieb, prevencia a používanie farmaceutických výrobkov. Výskumníci posudzujú národné štatistiky, hodnotenia pacientov alebo pacientskych organizácií.

Na prvom mieste rebríčka za rok 2018 sa umiestnilo zdravotníctvo Švajčiarska (893 bodov).

Predbehlo Holandsko (883 bodov), ktoré ho dlhodobo viedlo. Na tretej priečke skončilo Nórsko (857 bodov), posledné bolo zdravotníctvo Albánska (544 bodov).

Foto: ilustračné

Banskobystrická nemocnica má najmodernejšiu neuronavigáciu pre operácie mozgu. Viac sa dozviete vo videu!

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM