Kultúra

V Kine Lumiére štartuje Francúzsky víkend

Podujatie ponúkne filmy pre všetky vekové kategórie, pre deti aj ich rodičov, pre tínedžerov i dôchodcov. Filmoví fanúšikovia sa môžu tešiť aj na dve predpremiéry.

Ilustračný obrázok k článku V Kine Lumiére štartuje Francúzsky víkend
Zdroj: TASR

V bratislavskom Kine Lumiére sa dnes začína Francúzsky víkend. Počas troch dní predstaví 18 frankofónnych filmov s dôrazom na žánrovú a tematickú pestrosť. Podujatie ponúkne filmy pre všetky vekové kategórie, pre deti aj ich rodičov, pre tínedžerov i dôchodcov. Program tvoria známe i menej známe diela posledných rokov, doplnené o tri klasiky zlatého fondu svetovej kinematografie.

„Francúzska kinematografia je pri svojom objeme produkcie mimoriadne rôznorodá, dá sa to povedať aj o našom výbere,“ hovorí filmový teoretik Michal Michalovič, zostavovateľ programu Francúzskeho víkendu. Tvorí ho 15 súčasných filmov a tri diela z histórie svetovej kinematografie.

Zaujímavá ponuka

Diváci si môžu pripomenúť svetoznámy titul Hirošima, moja láska (1959) režiséra Alaina Resnaisa, nakrútený podľa románu Marguerite Durasovej, jeden z najpôvabnejších detských filmov Gombíková vojna (1962) režiséra Yvesa Roberta i film Denník komornej (1964), prvú spoluprácu režiséra Luisa Buńela a scenáristu Jeana-Clauda Carriéra.

Film je voľnou adaptáciou románu Octava Mirbeaua a premietne sa v dvojprograme so snímkou režiséra Benoita Jacquota Denník komornej, ktorú podľa rovnakej predlohy nakrútil minulý rok.

Filmové predpremiéry

Filmoví fanúšikovia sa môžu tešiť aj na dve predpremiéry. „Ešte pred oficiálnou distribučnou premiérou uvedieme filmy Mikrób a Gasoil (2015) Michela Gondryho, netradičný dobrodružný road trip dvoch tínedžerov, a modernú rozprávku o túžbe, vášni, nádeji, láske a smrti Marguerite a Julien (2015) od Valérie Donzelliovej, ktorej scenár pôvodne napísal Jean Gruault pre Francoisa Truffauta,“ upozorňuje zostavovateľ na zaujímavosti programu.

Figurujú v ňom aj dva filmy mladej režisérky Mie Hansen-Love Prvá láska (2011) a Eden (2014) z prostredia umelcov francúzskej elektronickej tanečnej hudby, ktorá sa preslávila v 90. rokoch ako tzv. french touch, a tiež nostalgická tragikomédia Turné (2010) v réžii Mathieua Amalrica o turné americkej kabaretnej skupiny New Burlesque po Francúzsku.

Vrchol víkendu

Za jeden z vrcholov víkendu považuje Michal Michalovič dvojprojekciu, ktorú sa organizátorom podarilo zrealizovať aj vďaka ochote zamestnankýň Francúzskej školy v Bratislave.

„V sobotu popoludní premietneme animovaný film Malý princ (2015), pričom rodičom ponúkame možnosť nechať deti v sále pod dozorom a zájsť do vedľajšej sály na snímku V tieni žien (2015) Philippa Garrela, film, pri ktorom francúzska kritika priadla blahom,“ doplnil s tým, že Philippe Garrel nie je v našich končinách príliš známy, no vo Francúzsku patrí medzi najuznávanejších tvorcov obdobia po novej vlne.

Pre detského diváka dáva do pozornosti aj animovanú rozprávku O myške a medveďovi (2012), ktorú Francúzsky víkend premietne v nedeľu.

Program uzavrie zatiaľ posledný film provokatívneho režiséra Gaspara Noého Love (2015), ktorý, podobne ako jeho predchádzajúce filmy, rozdeľuje obecenstvo na priaznivcov a odporcov.

Čítajte tiež: Víkend plný chutného jedla, módy i histórie. Pozrite sa, čo vás čaká

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM