Maros Palesch Krimi

V kauze pri Svätom Jure je rozhodnuté

Senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Banskej Bystrici uznal dnes obžalovaných Jozefa K. a Adriána K. vinnými za spáchanie obzvlášť závažného zločinu vydierania spolupáchateľstvom, ktorý sa mal stať v katastri obce Svätý Jur. Prokurátor Úradu

Súd Jozefovi K. vymeral trest odňatia slobody na osem rokov. Ten sa vzdal práva na odvolanie. Adrián K. dostal súhrnný trest odňatia slobody vo výške šesť rokov a šesť mesiacov. Možnosť podať odvolanie vyčerpá v 15-dňovej zákonnej lehote. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry sa s dnešným rozsudkom nestotožňuje.

„Pretože v právnej kvalifikácii zišiel súd podľa mňa neopodstatnene z pokusu úkladnej vraždy na vydieranie, a preto som podal proti rozsudku vo výroku o vine aj treste odvolanie.“ Ako sa po rozsudku vyjadril obhajca Jozefa K., „je to primeraný trest za ten skutok, ktorý spáchal“.

Najvyšší súd (NS) SR 29. septembra na verejnom zasadnutí zrušil júlový rozsudok ŠTS v Pezinku nad Jozefom K. a Adriánom K., v ktorom boli uznaní vinnými za pokus úkladnej vraždy. Senát NS vec vrátil ŠTS, aby ju opätovne prejednal a rozhodol. Hlavným dôvodom bolo, že v rozsudku ŠTS došlo k rozporu medzi skutkovým zistením a posúdením skutku, teda by bola v budúcnosti možnosť podávať vo veci dovolania. NS sa tiež odklonil od kvalifikácie úkladnej vraždy a prešiel na vydieranie.

ŠTS pôvodne 14. júla tohto roku Jozefa K. odsúdil na 10-ročný trest a Adriána K. na 8,5-ročný trest odňatia slobody vo výkone so stredným stupňom stráženia. Voči verdiktu, čo sa týka výroku o treste, sa v zákonnej lehote odvolal prokurátor Špeciálnej prokuratúry Generálnej prokuratúry (GP), ktorý požadoval pre oboch mladíkov až 14-ročný trest odňatia slobody.

Spolu s mladíkmi v tejto kauze figuroval aj tretí obžalovaný Peter F., ktorý ich na miesto činu odviezol autom a ktorý počas incidentu z miesta ušiel. Toho ŠTS 14. júla oslobodil spod obžaloby, pretože skutok, ktorého sa mal podľa obžaloby dopustiť, nebol trestným činom. Voči tejto časti verdiktu sa špecializovaný prokurátor neodvolal.

Policajti obvinili troch mužov z trestného činu úkladnej vraždy v štádiu pokusu v septembri minulého roka. Niekoľko dní predtým v lese nad Svätým Jurom kuchynským nožom dobodali vtedy 25-ročného Vladimíra M. Utrpel množstvo rán po celom tele, ale prežil a skončil s ťažkými zraneniami v nemocnici. Trojica sa totiž podľa vyšetrovateľov rozhodla, že pokiaľ Vladimír polícii nič nepovie, pustí ho. Motívom vraždy bol údajne finančný dlh vo výške 2700 eur, ktoré mal dlhovať jeden z obžalovaných Vladimírovi M. za drogy.

V lese páchatelia vykopali hrob, zaobstarali si nôž, povraz a chirurgické rukavice s cieľom vystrašiť ho a zbiť ho. Na miesto vylákali Vladimíra M. za účelom kúpy kilogramu marihuany. Následne tam došlo k potýčke, kde ho najskôr dva razy bodli a následne ho bodli ešte desaťkrát. Peter F., ktorý bol vzdialený od činu asi 15 metrov v aute, keď to zbadal, ušiel. Utiecť sa podarilo aj poškodenému Vladimírovi M. a keď ho páchatelia dostihli, vytiahol tiež nôž. Napokon mu zavolali lekársku pomoc na základe spoločnej dohody, že bude vypovedať, že ho napadli neznámi útočníci-skinhedi.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM