Nina Táborská Krimi

V kauze brutálnej vraždy v Petržalke by mohli vyniesť rozsudok v novembri

V kauze brutálnej vraždy mladého muža v bratislavskej Petržalke z februára 2005, v ktorej je obžalovaný Martin J., by mohli vyniesť po dlhých rokoch konečne verdikt koncom októbra.

Ilustračný obrázok k článku V kauze brutálnej vraždy v Petržalke by mohli vyniesť rozsudok v novembri
Zdroj: TASR

V prípade sa malo konať pred senátom Okresného súdu Bratislava I až viac ako po roku vo štvrtok 22. októbra, pojednávanie však opäť odročili na koniec novembra. Dôvodom odročenia bola ospravedlnená neúčasť obhajcu Martina J.

„Posledné hlavné pojednávanie v tejto trestnej veci bolo 17. septembra 2014 v Ústave na výkon väzby v Bratislave z dôvodu využitia telemosta. Najbližšie pojednávanie bolo vytýčené na 22. októbra. Počas tohto obdobia súd niekoľkokrát s odstupom času a opakovane zisťoval možnosť prítomnosti na výsluchu svedkyne (utajenej), nakoľko táto bola v čase posledného pojednávania vo vysokom štádiu tehotenstva a krátko po tomto termíne porodila. Na najbližšom pojednávaní dôjde k jej výsluchu prostredníctvom telemosta,“ uviedol koncom septembra hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak. Ide o poslednú navrhovanú svedkyňu čiže proces by mal finalizovať.

Vražde údajne mala predchádzať hádka. Martin J. podľa obžaloby spolu so svojím otcom poškodeného udieral päsťami, kopal ho, búchal mu hlavu o zľadovatenú zem v blízkosti Humenského námestia. Otec obžalovaného medzičasom zomrel. Súčasťou obžaloby pôvodne bolo aj obvinenie z ublíženia na zdraví.

Martin J. mal ešte v roku 2003 po hádke napadnúť s rozbitým pohárom istého muža na diskotéke, čím ho pripravil o oko. Tomu predchádzalo obťažovanie priateľky obete. Súd zato v novembri 2010 Martina J. odsúdil na dva roky s podmienečným odkladom na päť rokov a prikázal mu, aby poškodenému zaplatil viac ako 22-tisíc eur.

Podmienečná lehota už však pre Martina J. neplatí. Súd vo februári 2013 rozhodol, že aj na neho sa vzťahuje prezidentská amnestia.

V kauze je zákonným sudcom dlhoročný bratislavský sudca Juraj M., ktorý čelí obžalobe z prečinu marenia úlohy verejného činiteľa. Sudca Juraj M., ktorého obvinila Generálna prokuratúra SR z nečinnosti a ktorý čelí a čelil viacerým disciplinárnym návrhom, je zákonným sudcom, respektíve predsedom senátu vo viacerých mediálne známych kauzách, ktoré sa na uvedenom nižšom súde nepodarilo za dlhé roky ukončiť. S postupom sudcu v kauze obžalovaného Martina J. viac ráz vyslovil nespokojnosť otec obete vraždy v Petržalke.

Na druhej strane, otec obžalovaného Martina J. mal podľa mediálnych informácií blízko k bratislavským zločineckým skupinám – takáčovcom a sýkorovcom.

Prečítajte si tiež: Násilník v rukách polície: Poškodenej zviazal nohy a vyvesenú dole hlavou ju opakovane udieral

Foto: Ilustračné.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM